Cunami követte a földrengést az Égei-tengeren

2020.10.30. 14:29 Módosítva: 2020.10.30. 18:09

Hetes erősségű földrengés rázta meg Törökország délnyugati partvidékét, illetve az égei-tengeri szigeteket – közölte a BBC. A rengést szökőár követte.

A földrengés következtében a törökországi Izmirben négy ember meghalt, 152 ember pedig megsérült - közölte a török katasztrófaelhárítás (AFAD). Az ERT görög közszolgálati televízió jelentése szerint a görögországi Számosz szigetén több ház fala leomlott – adta hírül az MTI.

A beszámolók szerint a rengést

Athénban, Isztambulban és Krétán is érezni lehetett.

A régió kormányzója, Yavuz Selim Kösger elmondta, hogy 

legalább hetven embert sikerült kimenteni a romok alól.

A mentési munkálatok folytatódnak.  Az NTV török televízió értesülése szerint a halálos áldozatok egyike egy nő, aki megfulladt a földrengés kiváltotta cunamiban.

A földrengés 12 óra 50 perc körül történt, az Égei-tenger török partvidékén és az északnyugati Márvány-tengeri régióban is lehetett érezni. Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a rengés amplitúdója elérte a 7-es fokozatot.  Az USGS szerint a rengés epicentruma 33,5 kilométerre volt a török partoktól, a fészke pedig tíz kilométer mélyen.

Kapcsolódó

Athéni helyzetjelentés a földrengésről: remegett a ház, megbolondult a technika

Attól féltem, hogy összedől a ház – idézte fel olvasónk, aki Athénban élte át az égei-tengeri földrengést.

Isztambulban  szintén  lehetett   érezni a földmozgást. A város   kormányzója, Ali Yerlikaya elmondta, hogy nem érkeztek károkról jelentések.

 Görögország, mindenekelőtt Törökország jelentős törésvonalakon fekszik, és gyakoriak itt a földrengések, elsősorban a tengeren. A legtöbbször szerencsére nincsenek áldozatok.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport