Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

A francia elnök megérti, hogy sokkolnak a Mohamed-karikatúrák, de ez nem igazolhatja az erőszakot

2020.10.31. 18:48

Emmanuel Macron az Al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak adott interjújában beszélt erről.

Értem, hogy sokkolóak lehetnek a karikatúrák, de nem tudom elfogadni, hogy igazolják az erőszakot. A mi hivatásunk, hogy megvédjük a szabadságunkat és a jogainkat

– fogalmazott a politikus a szombat délután sugárzott csaknem egyórás interjúból előzetesen közzétett részletben.  A francia elnök beszélt arról is, hogy az iszlám szeparatizmusról mondott szavait kiforgatták, a karikatúrákról szóló gondolatait pedig eltorzították.

Emmanuel Macron először szólalt meg a kérdésben, amióta franciaellenes felhívások jelentek meg a muzulmán világban, s számos helyen radikálisok tüntetéseken szólítottak fel a francia termékek bojkottjára azért, mert két héttel ezelőtt kiállt a szólásszabadság és a Mohamed-karikatúrák közlésének joga mellett, valamint jelezte, hogy megvédi országa értékeit és a vallás szabadságát a radikális iszlamista törekvésekkel szemben. A francia elnök ezt annak a történelemtanárnak, Samuel Patynak a búcsúztatásán mondta, akit azért ölt meg egy csecsen iszlamista, mert megmutatta a karikatúrákat a szólásszabadságról tartott óráján.    

Emmanuel Macron inkább tisztázni szeretné a hazugságokat, mint hagyni terjedni azokat, és elmagyarázza a francia köztársasági modell alapjait – jelezték a francia források. Az interjúban az elnök azt is kiemeli, hogy a karikatúrákat nem a francia kormány, hanem szabad és független lapok tették közzé.    

Pénteken több tízezren tüntettek ismét Bangladesben és Pakisztánban azt követően, hogy az előző napi, három áldozatot követelő nizzai merényletre válaszul Emmanuel Macron megerősítette, hogy megvédi országa értékeit és a vallás szabadságát. Más közel-keleti országokban is voltak kisebb megmozdulások, egyebek mellett az észak-afrikai országokban és Maliban.    

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a nizzai terrortámadás másnapján elővigyázatosságra intett minden külföldön tartózkodó franciát, mert a

francia állampolgárok és érdekek mindenhol veszélyben vannak külföldön.