Újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe a nizzai terrortámadás miatt

2020.10.31. 16:03

Még három embert vettek őrizetbe, akinek köze lehet a nizzai Notre-Dame-székesegyházban két napja késsel elkövetett, három halálos áldozatot követelő merénylethez – jelentette be szombaton a francia rendőrség.

Az elkövetőt, a tunéziai Brahím Iszávit egyelőre nem tudják kihallgatni, válságos állapotban fekszik a kórházban, miután a tett helyszínén a rendőrség éles lövésekkel ártalmatlanította. A 21 éves férfi csütörtökön – az évnek azon a napján, amelyen a muszlim hagyomány szerint Mohamed próféta született – reggel a nizzai bazilikában Allah Akbar! felkiáltással három embernek elvágta a torkát. Egyik áldozatán olyan mély sebet ejtett, hogy szinte elválasztotta a fejet a testtől.

A francia hatóságok iszlamista terrortámadásnak minősítették a bűntényt.

Francia igazságügyi források szerint még a merénylet napján, csütörtökön őrizetbe vettek egy 46 éves férfit, aki videofelvételek szerint előző este az elkövetővel beszélt. Pénteken két másik embert, egy 33 éves és egy 35 éves férfit is őrizetbe vettek, ők szintén közvetlen kapcsolatban álltak a merénylővel és egymással is.

A tunéziai merénylő illegálisan tartózkodott az Európai Unió területén, miután előzőleg Olaszországból kiutasították. 

Az olasz hatóságok közölték, hogy nincs elég hely ahhoz, hogy minden illegális bevándorlót, aki a kiutasítás végrehajtására vár, őrizetben tartsanak.

Iszávi ezért mozoghatott szabadon.    

A nizzai késelés előtt alig két héttel történt, hogy egy párizsi külvárosban egy csecsen iszlamista késsel megölt és lefejezett egy tanárt, aki a tanórán bemutatta a diákoknak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat. A rajzok a Charlie Hebdo szatirikus lapban jelentek meg – emiatt bosszúból 2015 januárjában Párizsban két dzsihadista merénylő vérfürdőt rendezett az újság szerkesztőségében: 12 embert agyonlőttek, 11 másikat megsebesítettek.    

A párizsi és nizzai merénylet után több ezer katonát vezényeltek az utcákra szerte Franciaországban, hogy fokozottabban védjék az iskolákat és a kegyhelyeket.  • Tippek
  • Árfolyam