Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Nizzai lefejezéses merénylet: elfogtak újabb két gyanúsítottat

2020.11.01. 19:44

Újabb két gyanúsítottat, egy 25 és egy 63 éves férfit állítottak elő, s ezzel hatra emelkedett azoknak az őrizetbe vetteknek a száma, akiknek közük lehet a nizzai Notre-Dame bazilikában három napja késsel elkövetett, három halálos áldozatot követelő merénylethez – közölték vasárnap rendőrségi források.

A két férfit szombat délután vették őrizetbe egy olyan ember otthonában, akit néhány órával korábban már előállítottak.

Utóbbi egy 29 éves tunéziai állampolgár, akit azzal gyanúsítanak, hogy többször is találkozott az elkövetővel, Brahím Iszávival – adta hírül az MTI.

Még a merénylet napján, csütörtökön őrizetbe vettek egy 46 éves férfit, aki térfigyelő kamerák felvételei szerint előző este az elkövetővel beszélt. Pénteken két másik embert, egy 33 éves és egy 35 éves férfit is elfogtak, akik szintén közvetlen kapcsolatban álltak a merénylővel és egymással is. Vasárnap mindhármukat szabadon engedték. Rendőrségi források szerint a három férfi véletlenül találkozott az elkövetővel, egyikük sem radikális és nincs közük a merénylethez.

Kapcsolódó

A nizzai vérengzés után az illegális bevándorlásról egyeztetett a francia és a tunéziai elnök

A tunéziai hatóságok együttműködnek a nyomozásban Franciaországgal.

Az elkövetőt, a 21 éves tunéziai Brahím Iszávit még mindig nem tudták kihallgatni. Válságos állapotban kórházban ápolják, miután a tett helyszínén a rendőrség éles lövésekkel ártalmatlanította.

A férfi csütörtökön – az évnek azon a napján, amelyen a muszlim hagyomány szerint Mohamed próféta született – reggel a nizzai katolikus templomban „Allah akbar” felkiáltással két embernek, a 60 éves Nadine Devillers-nek és az 55 éves sekrestyésnek, Vincent Loques-nak elvágta a torkát, a 44 éves, brazil állampolgárságú Simone Barreto Silvát pedig késsel halálosan megsebesítette.

Rendőrségi források szerint a tunéziai elkövető kedden érkezett Nizzába. A térfigyelő kamerák felvételei alapján megállapítható, hogy szerdán feltérképezte a támadás helyszínét.

A nyomozók szerint egyelőre korai lenne megmondani, hogy voltak-e segítői, illetve hogy milyen motivációkkal érkezett Franciaországba. A támadónál talált két mobiltelefon kielemzése és a tunéziai szolgálatok nyomozása meghatározó lesz az ügyben.

Kapcsolódó

Újabb lefejezéses terrortámadás Franciaországban

A nizzai incidensben három ember meghalt. Az elkövetőt elfogták.

Brahím Iszávinak a hazájában köztörvényes bűncselekmények miatt volt már dolga a rendőrséggel.

A férfi szeptember közepén indult el Tunéziából. Olaszországon keresztül érkezett Franciaországba, és illegálisan tartózkodott az Európai Unió területén.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport