Koronavírus: Szlovákiába csak friss negatív teszttel lehet belépni

D KOM20200313008
2020.11.02. 15:14
Hétfőtől a beutazókat szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

Szlovákiába hétfőtől csak friss negatív koronavírusteszttel lehet belépni – erősítette meg Martin Klus szlovák külügyi államtitkár. A beutazókat szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

A pozsonyi kormány a csehországi járványhelyzet romlására tekintettel, egy ideje nyíltan mérlegeli, ne zárja-e le az ország határait, illetve ne vezessen-e be kötelező szűrést a határátkelőkön. A pozsonyi sajtó azt valószínűsíti, hogy a határokon történő szűréseket legkorábban a jövő héten vezethetik be, amikor felszabadulnak az országos teszteléssel lekötött egészségügyi kapacitások.

Több mint hárommillió embert teszteltek

Szlovákiában a múlt hét végén lezajlott országos szűréseken 3,63 millió ember, az ország lakosságának kétharmada vett részt - közölte Igor Matovic szlovák kormányfő hétfő délután sajtótájékoztatón. A szűrések 38 359 személynél, azaz az összes leteszteltek 1,06 százalékánál mutattak ki koronavírus-fertőzést. "Bízom abban, hogy ez egy meghatározó lépés lesz a Covid-19 elleni küzdelemben" - mondta Matovic újságíróknak.

A szűréseken való részvétel önkéntes volt, a 10 és 65 év közötti polgárokat érintette. A negatív teszttel rendelkezők számára hétfőtől kezdve megszűnt a kijárási tilalom, amely november 8-ig van érvényben. A munkaadók hétfőtől kérhetik alkalmazottaiktól a negatív teszteredményt. Akik ezzel nem rendelkeznek, nem léphetnek munkába és karanténban kell maradniuk.

Zuzana Caputová államfő és Igor Matovic kormányfő is sikeresnek minősítették a hétvégi országos koronavírus-szűrést. Mindketten köszönetet mondtak a hadseregnek és az önkormányzatoknak a példa nélküli országos akció sikeres lebonyolításáért. Igor Matovic Magyarországnak külön is megköszönte, hogy mintegy 200 medikussal segítette a szlovákiai teszteléseket.

Az országos koronavírus-szűrést szombaton és vasárnap megismétlik. Arról egyelőre nincs döntés, hogy ez a szűrés ismét teljes körű lesz-e, vagy csak az ország egyes régióit érinti. A szűréseket levezénylő hadsereg által nyilvánosságra hozott részleges adatokból az látszik, hogy az ország északi régióiban magasabb a fertőzések aránya, mint a déli régiókban, amelyekben a magyarok is laknak.

Kapcsolódó

Totális tesztelés: Minden századik szlovák fertőzött

Szlovákia 5,4 milliós lakosságából több mint 3 milliót már vasárnap estére leteszteltek.

(Borítókép: Szlovák rendőr egy autós iratait ellenőrzi a somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. Fotó: Komka Péter / MTI)  • Hírek
  • Hírek