Nagykövet-hullám: Czukor József Svájcba, Vitézy Zsófia Kolumbiába megy

D NOE20130322016
2020.11.02. 14:51 Módosítva: 2020.11.02. 15:13
Az Index értesülései szerint hétfőn eldőlt, kik vezetik a bogotái, havannai és berni magyar külképviseleteket.

Hétfői zárt ülésén az Országgyűlés külügyi bizottsága megszavazta a bogotái, a berni és a havannai magyar nagykövetjelölteket – értesült az Index. A három diplomatából kettő politikai kinevezettnek számít,

Kolumbiában Vitézy Zsófia, svájcban pedig czukor józsef képviseli majd Magyarországot.

Czukor József az Információs Hivatal éléről kerül a berni kirendeltség élére; a rutinos diplomata az „Orbán Viktor kedvenc hírszerzője” címkét kapta a sajtótól. Német vonalon futott be karriert, a bonni, majd a berlini nagykövetségen szerzett szakmai hírnevet még az 1990-es években. 2002 és 2004 között az Információs Hivatal főigazgatója volt, majd Szlovéniában, Ljublajanban volt nagykövet. 2010-ben berlini nagykövet lett, majd 2015 őszétől Orbán külpolitikai főtanácsadójaként dolgozott. 2018-ban került az Információs Hivatal élére, ahonnan idén október elején távozott. Az Index információi szerint a külügyi bizottság mai ülésén megkérdezték Czukortól, miért kellett két év után távoznia a hírszerzés éléről.

ERRE A KÉMFŐNÖK AZT FELELTE: A HIVATAL RENDBETÉTELÉRE KAPOTT 2018-BAN MEGBÍZÁST, AMIT VÉGRE IS HAJTOTT.

Még izgalmasabb a Bogotába készülő Vitézy Zsófia személye is, ő ugyanis a miniszterelnök unokatestvére. Vitézy a kulturális diplomáciában szerzett tapasztalatot, korábban a brüsszeli Magyar Intézetet vezette. Karrierjét a Magyar Nemzetnél kezdte, 2010 után az Emmi sajtófőnöke lett, majd 2011-től a Budapesti Fesztiválközpontot vezette.

Kubába karrierdiplomatát delegál a külügy. Heincz Balázs, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vízdiplomáciai főosztályának vezetőjeként kapott kinevezést a havannai nagykövetség élére. 

(Borítókép: Vitézy Zsófia (balra) és jobbra Czukor József. Fotó: Bruzák Noémi / Bócsi Krisztián / MTI)  • Hírek
  • Bankszámla