Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Bécsi merénylet: nincsenek második tettesre utaló jelek

2020.11.03. 17:47

Az osztrák belügyminisztérium szerint semmi nem utal arra, hogy egy második elkövető is részt vett volna a hétfő esti bécsi merényletben – írja az MTI Karl Nehammer belügyminiszter keddi sajtótájékoztatójáról, amelyen a tárcavezető arról beszélt, a támadás helyszínén készült videófelvételeket elemző nyomozók szerint „nincs jele második elkövetőnek.” Hozzátette: 

mindaddig azonban, amíg az értékelés nem fejeződik be, nem mondhatjuk perdöntő erővel, hány elkövető felelős a bűncselekményért.

Korábban azt közölték, hogy legalább egy további elkövető elmenekült. A merénylő, akivel a rendőrség kilenc perc alatt végzett, négy polgári személyt – két férfit és két nőt – ölt meg, 22 másikat megsebesített – közölte Nehammer. A sebesültek között van egy rendőr is, aki megpróbálta útját állni a támadónak. A rendőrt megműtötték, állapota stabil.

Michael Ludwig bécsi polgármester viszont keddi sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a bécsi kórházakba szállított 24 ember közül egy meghalt, tízet elbocsátottak, tizenhármat továbbra is kezelnek, közülük háromnak válságos az állapota. Négy további súlyos sérült állapota stabilizálódott, így ők már nincsenek életveszélyben – mondta.

A támadás este nyolc óra tájban kezdődött az osztrák főváros előkelő negyedében. Egy különleges egység rendőreit vezényelték a helyszínre, akik 20 óra 9 perckor tették ártalmatlanná a támadót, ezzel az incidens véget ért. A gyors beavatkozás nélkül az incidens sokkal súlyosabb lett volna

– mondta a belügyminiszter. A Kujtim Fejzulaiként azonosított, észak-macedón szülőktől Ausztriában született 20 éves elkövetőt 22 hónap börtönbüntetésre ítélték 2019 áprilisában, amiért megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam terrorszervezethez. Decemberben a fiatalokra vonatkozó törvény értelmében büntetésének letöltése előtt szabadult.

Nehammer az APA osztrák hírügynökségnek elmondta, hogy Fejzulai a támadás előtt kitett egy fényképet az Instagram-oldalára, amelyen két olyan fegyverrel látható, amelyeket feltehetően a támadáshoz is használt. 

A hivatalosan terrorcselekménynek minősített támadás után a rendőrség tizennégy embert vett őrizetbe, és tizennyolc ingatlanban tartott házkutatást.

Kedd délután magas fokú biztonsági készültség volt érvényben Bécsben, a rendőri jelenlétet megerősítették – közölte Karl Nehammer. A rendőrség megállapítása szerint hétfő este legalább három helyszínen voltak támadások, az egyik az osztrák főváros legnagyobb zsinagógája közelében. A kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

A bécsi terrortámadásról híreinket itt találja. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport