Bécsi vér – nem ismeretlen fogalom

2020.11.03. 08:37

Önjelölt világmegváltók és titkos társaságok szervezkednek, erősödik az idegengyűlölet és az antiszemitizmus, a bűnügyi rendőrség pedig megoldhatatlannak tűnő feladat előtt áll: minél gyorsabban kézre kell kerítenie a gyilkost, aki egyre kegyetlenebb módszerekkel végez látszólag véletlenszerűen kiválasztott áldozataival. Mintha csak korunk eseményei elevenednének meg, pedig a  Londonban élő Frank Tallis könyve az 1900-as évek elején játszódik a császárvárosban. Az ismert klinikai pszichológus tudományos munkássága mellett kikapcsolódásként kezdett történelmi krimiket írni, és regényéhez Johann Strauss operettjének címét vette kölcsön:

Bécsi vér – áll a borítón.

Nos, a vér nem először folyik a bécsi utcán.

Bár a terroristák általában Párizst, Londont és Berlint részesítik előnyben, az osztrák fővárosnak is kijutott már az erőszakból.

Magát a Bécs központi zsinagógájának számító Stadttempelt is érte már terrortámadás majd negyven éve, pedig ez volt az egyetlen ottani zsidó templom, amely épségben átvészelte a második világháborút. A többit 1938. november 9-ről 10-re virradó éjszaka felgyújtották. Bécs legrégebbi működő zsidó imaháza 1825–26-ban épült, és a náci időkben csak azért nem pusztították el, mert nem szúrt szemet. Építésének idején ugyanis a nem katolikus istentiszteleti helyek nem kerülhettek utcafrontra, hogy direkt módon ne juttassák a járókelők eszébe létezésüket. Így fenntartói fellélegezhettek. Négy teljes évtizeden keresztül. 

Egészen addig, amíg 1979. április 22-én a seitenstettengassei intézmény udvarán palesztin szélsőségesek nem robbantottak. Szerencsére senki sem sérült meg, de az épületben jelentős károk keletkeztek.

Két évre rá azonban jóval súlyosabb esetek tartották rettegésben az osztrák fővárost. 

  • 1981. augusztus 29-én két emberéletet és több mint húsz súlyos sebesülést követelt egy terrorakció, amikor Abu Nidal két, kézigránátokkal és géppisztollyal felszerelkezett harcosa ugyanott, a városi imaházban a szombati istentiszteleten robbantott és a résztvevők közé lőtt. Csak a biztonsági erők gyors közbeavatkozásának köszönhető, hogy a támadás nem szedett még több áldozatot. 
  • Alig négy hónappal korábban, 1980. május 1-jén Abu Nidal maga lőtte le Heinz Nittel bécsi közlekedési minisztert, aki nem mellesleg az Osztrák–Izraeli Baráti Társaság vezetője volt.
Kapcsolódó

Abu Nidal, a palesztin bin Laden

Nem tudni pontosan, kinek és miért állt érdekében, hogy a múlt héten Bagdadban eltegye láb alól a legendás Abu Nidalt, a hetvenes-nyolcvanas évek palesztin terrorizmusának legmarkánsabb képviselőjét. Még azt sem tudni, valóban meghalt-e; sőt az is lehet, hogy már régen nem él. Korábbi éveiben azonban jóval nagyobb reflektorfény szegeződött a terroristára, aki majd' az összes gázos közel-keleti rezsim szolgálatában végigöldökölte a környező kontinensek szinte valamennyi nagyvárosát.

Abu Nidal – magyarul: a küzdelem atyja – az egyik legradikálisabb palesztin terrorista volt, nemcsak izraelieket és zsidókat gyilkolt, hanem a Palesztin Felszabadítási Szervezet mérsékeltebb elveket valló vezetőit is. Saját szervezetének, a Fatah Forradalmi Tanácsnak talán legismertebb akciója az osztrák és az olasz főváros repülőterének egyidejű lerohanása volt. 

  • 1985. december 27-én reggel Bécs és Róma lakóiban egyszerre fagyott meg a vér. Állig felfegyverzett támadók néhány másodperc alatt több kézigránátot dobtak az izraeli légitársaság felvételi pultjánál sorba álló utasok közé, és több mint ezer lövést adtak le rájuk gépfegyverből. A két helyen összesen 23 emberrel végeztek. Ezen belül a schwechati támadásnak három halálos áldozata és negyven sérültje volt. A tel-avivi járat indulására várakozók között volt hat magyar művész is, aki éppen izraeli vendégszereplésre indult volna. Kibédi Ervin színművész megsebesült, Szegedi Molnár Géza parodista pedig gerinclövést kapott, és deréktól lefelé megbénult, emiatt élete végéig tolószékbe kényszerült. 
bécs 4
Fotó: Wikipedia

Azóta 35 év telt el nyugalomban, az utóbbi időben viszont megszaporodtak az incidensek.

  • Idén augusztusban Ausztriában letartóztattak egy 31 éves szíriai menekültet, aki a gyanú szerint a grazi zsidó közösség vezetője ellen tervezett támadást. A férfi köveket dobált a helyi zsinagóga udvarára, majd baseballütővel támadt Elie Rosenre, aki kisebb sérülésekkel megúszta az akciót. A támadó elmenekült, de nem sokkal később elfogták. 
  • Múlt csütörtökön mintegy félszáz török fiatal randalírozott a Bécs tizedik kerületében található Antonskirchében: behatoltak a templomba, törtek-zúztak, felrúgtak több imapadot és a gyóntatószéket. Sajtóbeszámolók szerint iszlamista fiatalok hónapok óta szítják a feszültséget a Favoriten városrészben, ahol sok bevándorló él. A Kurier úgy tudja, korábban egy internetes videóban „iszlamista ellenállásra” szólítottak fel. Az osztrák belügyminisztérium fokozott ellenőrzést rendelt el a kerületben.
bécs 5
Fotó: Wikipedia
  • Legutóbb pedig szombaton egy 25 éves afgán férfi rontott be a Bécs központjában magasodó Stephansdomba, ahol iszlamista jelmondatokat kiabált. A Kronen Zeitung beszámolója szerint a férfi zavartnak tűnt, mindenesetre a katedrálist kordonokkal vonták körbe és átkutatták az eset után, amit az osztrák elhárításnak is jelentettek.

Ehhez képest a tegnap esti lövöldözés derült égből villámcsapásként érte az osztrák hatóságokat. A titkosszolgálat nem jelezte előre, a láthatóan összehangolt támadás szervezése titokban maradhatott, és a terroristák egyike még mindig szabadon mozog valahol.