Már nem része a klímaegyezménynek az Egyesült Államok, de ha Biden győz, visszalép

2020.11.04. 21:19

Az Egyesült Államok többé nem tagja a párizsi klímaegyezménynek, miután szerdán hatályba lépett Washington felmondási nyilatkozata – adta közre a hírt az ENSZ klímatitkársága.

Az amerikai kormány egy évvel korábban jelentette be hivatalosan, hogy kilép a megállapodásból. Eddig az Egyesült Államok az egyetlen ország, amely felmondta a szerződést.

Az ENSZ 2015-ös párizsi klímakonferenciájának résztvevői azt tűzték ki célul, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését jóval két, de inkább másfél Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti szinthez képest. A megállapodás egy évvel később lépett életbe, miután a megfelelő számú állam ratifikálta.

Szakértők szerint a világ országainak egyelőre nem sikerült olyan szintre korlátozni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, hogy teljesíthetővé váljon a párizsi klímacsúcs célkitűzése. Az éghajlatváltozás hatásai világszerte megtapasztalhatók, legyen szó a tengerszint emelkedéséről, az aszályokról, a hőségről, a heves viharokról és áradásokról, vagy a gleccserek és a sarki jégtakaró olvadásáról.

Donald Trump amerikai elnök a 2017-es hivatalba lépése óta számos korábbi klíma- és környezetvédelmi intézkedést eltörölt. Joe Biden, Donald Trump demokrata kihívója az elnökválasztáson azonban bejelentette, hogy megválasztása esetén újra belép a párizsi klímaegyezménybe, és – az Európai Unióhoz hasonlóan – célul tűzi ki, hogy 2050-ig klímasemlegessé teszi országa gazdaságát.

A hivatalos kilépést szerdán Washingtonban is hivatalosan megerősítették.  • Tippek
  • Árfolyam