Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Bezártak a pubok, de interneten várják a rendeléseket

2020.11.05. 07:23

Mától hatályba lépett a december elejéig tartó korlátozó intézkedéscsomag Nagy-Britanniában, amitől a brit kormány a járvány terjedésének lassulását várja, miközben szeretné elkerülni a tavaszihoz hasonló drasztikus gazdasági visszaeséshez vezető teljes lezárást – számolt be az MTI londoni tudósítója.

Kapcsolódó

Szigorú korlátozások jönnek Angliában csütörtöktől

Négy héten át csak különösen indokolt esetben hagyhatják el otthonaikat a britek.

A beszámoló szerint a brit gazdaság a március végén elrendelt zárlatot súlyosan megszenvedte. A második negyedévben sosem látott mértékben, 19,8 százalékkal zuhant a brit bruttó hazai termék (GDP) az első három hónaphoz viszonyítva. A brit kormány ezért a tavaszinál jelentősen kiegyensúlyozottabb szabályokat vezetett be.

  • A szabadtéri testedzést az egy háztartásban élők együtt is végezhetik, de mindenki csak egy, vele nem egy fedél alatt lakó emberrel találkozhat közterületen is.
  • A mostani rendelet engedélyezi, sőt bátorítja a korlátozás nélküli idejű tartózkodást a szabad levegőn, a lakóhelytől távolabbi helyszínekre is el lehet utazni.
  • A pubok, a bárok és az éttermek a csütörtökön életbe lépett négyheti korlátozás idejére bezárnak, de elvitelre és házhoz szállításra továbbra is lehet ételt rendelni.
  • A pubok és a bárok is értékesíthetnek elvitelre szeszes italt online rendelés alapján.
  • Az üzletek is felvehetnek online rendelést, és az így megrendelt árucikkeket a vevők a boltokban átvehetik.
  • Tavasszal ellentétben a munkahelyek nyitva maradnak, mindenekelőtt az építőiparban és a feldolgozó szektorban.
  • A kormány ösztönzi az otthonról végzett munkát.

A csütörtökön életbe lépett korlátozó intézkedéscsomag komoly fordulat a brit kormány járványellenes stratégiájában. A védekezést eddig teljes mértében az esetszámok csökkentésére irányuló erőfeszítés határozta meg, de a gazdasági hatásokat nem vették figyelembe.