Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Lemondott a koszovói elnök a hágai ügyészség vádjai miatt

2020.11.05. 13:56

Bejelentette lemondását Hashim Thaçi koszovói elnök, miután a hágai különleges ügyészség megerősítette az ellene felhozott vádakat háborús és emberiesség elleni bűnökben.

A koszovói államfő rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette: korábbi ígéretéhez híven, hogy megőrizze országa hírnevét, nem elnökként, hanem magánemberként utazik a hágai székhelyű különleges bíróságra, ezért azonnali hatállyal lemond államfői tisztségéről.

Kapcsolódó

Hágában vádat emeltek Koszovó elnöke, Hashim Thaci ellen

Az UCK egykori parancsnokai a különleges ügyészség vádirata alapján legalább 100 gyilkosságért felelhetnek

Hozzátette: minden koszovóit arra kér, hogy ne veszítse el a reményt, hiszen az ország kivívta a függetlenségét és megerősödött, most pedig az ország továbbfejlesztésére kell helyezni a hangsúlyt. Arra kérte a politikai szereplőket, hogy a jelenlegi helyzetben ne egymást támadják, hanem fogjanak össze, hogy Koszovónak a gazdasági válság mellett ne kelljen még belpolitikai válsággal is szembenéznie.

Hashim Thaçi mellett a különleges ügyészség további kilenc ember vádolt meg, köztük Kadri Veselit, a Koszovói Demokrata Párt (PDK) elnökét is, aki közölte: önként utazik Hágába, hogy szembenézzen az ellene felhozott vádakkal.

A hágai különleges ügyészség az 1998–1999-es szerb–koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnök, továbbá emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával még a nyáron emelt vádat Hashim Thaçi és kilenc egykori harcostársa ellen. A Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egykori parancsnokai a különleges ügyészség vádirata szerint legalább száz gyilkosságért felelhetnek. Az áldozatok között mások mellett koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik is vannak. Ezt a vádiratot erősítették most meg.

Kapcsolódó

Megérkezett Hágába a különleges ügyészség elé idézett Hashim Thaçi koszovói elnök

Az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt emeltek ellene vádat.

Az ügyészség az Európa Tanács 2011-es jelentése alapján a konfliktus idején elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények, illetve szervkereskedelem miatt indított vizsgálatot az UCK tagjai ellen.

A 2015-ben létrehozott, nemzetközi bírákat és ügyészeket foglalkoztató különleges ügyészséget és bíróságot az Európai Unió finanszírozza, de a koszovói törvények alapján működik. Hatáskörébe az 1998–1999-es koszovói konfliktus idején gerillaakcióiról elhíresült UCK által elkövetett, az ügyészség által feltételezett háborús bűnök vizsgálata tartozik.

Kapcsolódó

Háborús bűnökért kell felelniük a Koszovói Felszabadítási Hadsereg veteránjainak

Razziát tartott az Európai Unió koszovói igazságügyi és rendőri missziója.  • Vennék
  • Hírek