Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Közelednek Hegyi-Karabah központjához az azeri erők

2020.11.09. 21:28

Hegyi-Karabah örmény fegyveres erői hétfőn elismerték, hogy már nem uralják az enklávé második legnagyobb városát, Susát (örmény nyelven Susi), és hogy az azerbajdzsáni erők egyre közelebb jutnak ahhoz, hogy körbezárják Sztepanakertet, a tartomány székhelyét.

Mindezt Hegyi-Karabah vezetőjének szóvivője jelentette be a Facebookon. Mint írta, egy sor szerencsétlen körülmény folytán vették be a várost az azeri erők, amelyek közelednek Sztepanakerthez.

Kapcsolódó

Még nem dőlt el Hegyi-Karabah sorsa

Az örmények szerint az azeriek még nem foglalták el Susi városát.

Ezzel szemben Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Facebook-oldalán azt írta, hogy a harcok folytatódnak a stratégiai fontosságú Susi birtoklásáért.

Vasárnap az örmény tisztségviselők még tagadták, hogy az azeriek elfoglalták volna Susát, miután Ilham Aliyev azeri elnök ezt bejelentette.

A várossal kapcsolatban korábban Arajik Harutjunján, a szakadár Hegyi-Karabah miniszterelnöke úgy fogalmazott: aki ellenőrzi Susát, az ellenőrzi egész Hegyi-Karabahot. A város tizenöt kilométerre fekszik Hegyi-Karabah fővárosától, Sztepanakerttől.

Hegyi-Karabahban szeptember 27. óta folynak a legújabb harcok. Azerbajdzsán eltökélt szándéka, hogy fegyverrel visszaszerzi a többségében örmények lakta enklávét. A harcok elől civilek tízezrei menekültek el, az összecsapásokban eddig már több mint ezer örmény katona esett el. Azerbajdzsán katonai veszteségeit nem közli.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító Hegyi-Karabah hovatartozása miatti konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres harc bontakozik ki az örmények és az azeriek között. Azerbajdzsán területi egységét akarja visszaállítani, Örményország pedig az örmények lakta enklávé érdekeit védi.

Szintén a mai nap történése, hogy a harcoktól távol eső helyen, hordozható légvédelmi rakétával lelőttek egy Mi-24-es orosz katonai helikoptert Örményország légterében, a Nahicseván azeri régió felőli örmény-azeri határ közelében. A legénység két tagja életét vesztette, egyet pedig sérülten szállítottak kórházba.

Azerbajdzsán elismerte, hogy orosz helikoptert lőtt le Örményország légterében, amiért az azeri  külügyminisztérium bocsánatot kért – közölték hétfőn orosz hírügynökségek. Baku igyekezett arról biztosítani Moszkvát, hogy az incidens nem irányult az orosz fél ellen, és kártérítést ajánlottak fel – adta hírül az MTI.  • Vennék
  • Bankszámla