Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Ismét fagyasztott áru okozhatott koronavírus-fertőzést Kínában

2020.11.09. 10:05

Fagyasztott importcikk okozhatott koronavírus-fertőzést az észak-kínai Tiencsinben, ahol vasárnap – hónapok óta először – belföldi fertőzésből eredő esetet azonosítottak – írta hétfőn a China Daily című kínai lap a helyi hatóságok közlésére hivatkozva.

Az MTI beszámolója szerint a fertőzött egy kikötői rakodómunkás, aki Németországból származó fagyasztott sertéshústermék kirakodásában vett részt.

A munkás fertőzöttségét azt követően szűrték ki, hogy az áru csomagolásán kimutatták a SARS-CoV-2-koronavírus jelenlétét, ezért mindenkin elvégezték a tesztet, aki kapcsolatba került az áruval.

A munkással érintkező embereket orvosi megfigyelés alatt tartják, a termék tárolására használt hűtőraktárat pedig a fertőtlenítés idejére lezárták. Az esettel kapcsolatban eddig 156 további embert teszteltek, minden vírusteszt negatív eredményt hozott. Szombaton a tiencsini hatóságok Indiából származó fagyasztott haltermék csomagolásán is kimutatták a koronavírus jelenlétét, ám az áruval kapcsolatba került emberek tesztje negatív lett.

Kínában a járványt javarészt sikeresen megfékezték, ám időről időre előfordulnak újabb gócok az ország különböző pontjain. A külföldről származó fagyasztott élelmiszercikkek pedig már korábban is a SARS-CoV-2-koronavírus újabb megjelenésének feltételezett forrásai voltak. Októberben a kelet-kínai Csingtaóban felbukkant eseteket is importált mélyhűtött élelmiszerekkel hozták összefüggésbe. A Pekingben júniusban zajló második járványhullám valószínűsíthetően szintén ilyen árucikkek felszínén megtapadt vírus okozta fertőzésekből alakult ki. Az esetek miatt az utóbbi időben a fagyasztott importtermékeket a beérkezésüket követően szigorú vizsgálatoknak vetik alá.