OrbánLabz: miben puhább és miben keményebb Ausztria?

2020-11-06T114623Z 448559772 RC2NXJ99O0XE RTRMADP 3 HEALTH-CORON
2020.11.09. 21:45
Ha tényleg az osztrák példát követi a kormány, valószínűleg nincs még vége a korlátozásoknak. Bécs a múlt héten vezetett be újabb intézkedéseket, ám egyelőre nem javul a helyzet. Mit vettünk át eddig nyugati szomszédunktól, és miket tartogathat számunkra Orbán Viktor laboratóriuma?

Szigorúan a számokból kiindulva egyáltalán nem biztos, hogy Magyarország számára Ausztria a követendő példa. Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel közölte: a járvány lefolyása szempontjából Magyarország egy-két héttel követi Ausztriát, ennek megfelelően az osztrák mintához hasonló intézkedéseket vezet be a kormány. 

Bécs múlt hét keddtől szigorított a járványügyi korlátozásokon. A helyi sajtó azóta figyeli a statisztikákat, márpedig egyelőre sem a megbetegedések, sem a halálozások száma nem túl biztató. Az elmúlt hat nap alatt közel 35 ezerrel nőtt a megbetegedések száma, és 1411 ember hunyt el eddig a vírus miatt Ausztriában. 

Persze igazságtalan lenne a járványügyi korlátozások hatásairól ilyen korán ítéletet mondani, az eddigi eredményekkel azonban a bécsi kormány sem elégedett. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szombaton közölte,

HA A SZÁMOK A HÉTEN NEM CSÖKKENNEK DRASZTIKUSAN, ÚJABB SZIGORÍTÁSOK BEVEZETÉSÉRE LESZ SZÜKSÉG.

Anschober beszélt arról is, ha a járványhelyzet nem javul, az osztrák egészségügyi ellátórendszer eléri teljesítőképességének felső határát. Különösen rossz a helyzet Felső-Ausztriában, ahol máris problémát okoz a súlyos tünetekkel kórházba került betegek ellátása. A miniszter ezért a lakosság segítségét kérte: csökkentsék legalább a felére a személyes találkozásaik számát, tartsák meg a kötelező minimális távolságot és különösen ügyeljenek a maszkviselés betartására. Sürgette továbbá a Stopp -Corona-App, a kontaktkutatást támogató alkalmazás használatát.

Az osztrák miniszter már korábban is kérte a lakosságot a szoftver telepítésére. Akkor elmondta, a lakosság 60 százalékának kellene telepítenie az alkalmazást ahhoz, hogy hatékony legyen .

Ki keményített be jobban? 

A magyar kormány számos elemet átemelt az osztrák korlátozásokból. Az osztrák kormány tájékoztatóportálja alapján Ausztriában jelenleg az alábbi korlátozások vannak érvényben:

 • Kötelező távolságtartás és maszkviselet. Ebben az osztrák szabályok egyelőre a magyar korlátozásoknál szigorúbbak. Ausztriában a köztereken, a más háztartásban élőktől kötelező az egy méteres távolságtartás. Hasonlóan Magyarországhoz, zárt térben kötelező a maszkviselet (pár kivételtől eltekintve).
 • Tömegközlekedés. Ezen a területen a korlátozások egyeznek a Magyarországon már bevezetett szabályokkal. A járműveken és a megállókban is kötelező a maszk viselése, ugyanez vonatkozik a taxikra is. Elvileg kötelező a minimális távolságtartás betartása is, azt azonban az osztrák tájékoztatási portál is megjegyzi, hogy bizonyos körülmények felülírhatják ezt.
 • Kijárási korlátozások. Itt is megjelenik az osztrák „laboratórium-koncepció″; igaz, nyugati szomszédunk valamivel szigorúbb. Ausztriában este 8 és reggel 6 között nem lehet az utcára menni, ott is vannak azonban bőven kivételek, a vészhelyzettől kezdve az alapélelmiszerek beszerzéséig. 
 • Vendéglátás és turizmus. Ausztriában sem fogadnak vendégeket az éttermek. Kivételt képeznek ez alól a szociális ágazatban működő menzák. Zárva vannak a szállodák, nem csak külföldi, de osztrák vendégeket sem fogadhatnak – kivéve ha munka, vagy tanulmányi célból szállásolnak el vendégeket.
 • Tömegrendezvények. Nyugati szomszédunktól származik a különböző eseményeken Magyarországon is alkalmazott, ötvenfős keret fogalma is. Bécs ugyanakkor valamivel elnézőbb a profi sportrendezvényekkel. Beltéri sportrendezvények 50 főig, kültéri események, így a meccsek pedig száz fő részvételéig megtarthatóak, míg Magyarországon csak zárt kapus mérkőzések tarthatóak majd.
 • Boltzár. Az osztrák üzletek nyitva tarthatnak, de tíz négyzetméterenként egy főben korlátozzák a beengedhető vásárlók számát. Folytathatják tevékenységüket a fodrászok, kozmetikusok is.
 • Munkavégzés. A bécsi kormány sokkal erélyesebben támogatja az otthoni munkavégzést. Pár kivételtől eltekintve, az állami munkavállalók mind home office-ban dolgoznak, de a kormány a vállalati szférát is az otthoni munkavégzés bevezetésére ösztönzi. Az irodákban biztosítani kell a legalább egyméteres távolságot.  
 • Oktatás. Ausztriában nyitva tartanak az óvodák, és bejárnak az alsótagozatos iskolások is. A középiskolák, szakközépiskolák és a felsőoktatási intézmények azonban már áttértek a digitális oktatásra. 
 • Egészségügy. A kórházakban és szociális intézményekben átgondoltak az osztrák szabályok. Az ágazat munkavállalóit folyamatosan szűrik, csak negatív PCR-teszttel dolgozhatnak, biztosítják továbbá számukra a szükséges védőfelszereléseket is. A beteglátogatást nem tiltják meg, de korlátozzák. A rokonok szintén negatív teszttel, valamint védőfelszereléssel látogathatják hozzátartozóikat.
 • Sport és egyéb kikapcsolódás. A konditermeknek Bécsben sem kegyelmeztek, de bezárták valamennyi beltéri sportlétesítményt is. Kültéren az egy méteres minimális távolság betartásával ugyanakkor lehet edzeni, nyitva tartanak a parkok is. A kulturális intézményeket a könyvtárak kivételével mind bezárták.

Támad az ellenzék

Ezeket a szabályokat szigoríthatja az osztrák a kormány, amennyiben nem mutatnak mielőbb látványos javulást a járványügyi statisztikák. A számok mellett a magyar kormánynak a bécsi ellenzékre is érdemes odafigyelnie. A korlátozások bejelentését követően ugyanis azonnal nagy nyomás alá helyezték a kormányt, látványintézkedéseknek nevezve a szabályokat. E narratívát képviseli az SPÖ, az Osztrák Szociáldemokrata Párt is.  

A kormánynak azonnal fel kell hagynia azzal, hogy a járvány elleni válságkezelésben vaktában tüzeljen 

– fogalmazott a hétvégén az SPÖ elnöke, Pamela Rendi-Wagner. Az orvos végzettségű, korábbi egészségügyi miniszter a statisztikákra reagált, elsősorban a hatóságok kontaktkutatását kifogásolva. Mint elmondta, az esetek negyedét sem tudja felgöngyölíteni a szövetségi kormány, innentől kezdve pedig „minden intézkedés csak tűzoltás lehet″.

Rendi-Wagner ezért vizsgálóbizottság felállítását követeli. Mint mondta, egy független, szakmai testületnek kell megítélnie, mennyire hatékonyak a kormány korlátozó intézkedései.

(Borítókép: PCR tesztet végez el egy egészségügyi dolgozó Bécsben 2020. október 30-án. Fotó: Leonhard Foeger / Reuters) • Hírek
 • Hírek