Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Őrizetben a volt szlovák országos rendőrfőkapitány

2020.11.09. 06:22

A törvényszék tanúk befolyásolásának veszélyével indokolta döntését.

A TASR szlovák hírügynökség szerint a bírósági döntés egyelőre nem jogerős, a gyanúsítottak fellebbezést nyújtottak be, amiről a szlovák legfelsőbb bíróságnak kell határozatot hoznia.

   

 Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és barátnője, Martina Kusnírova 2018 február végi meggyilkolása óta a szlovák rendőrség saját soraiban és az ügyészség berkeiben korrupciós hálózatok után nyomoz.


Gašpart és a másik három gyanúsítottat csütörtök reggel vették őrizetbe. Jana Tökölyová, a Különleges Ügyészi Hivatal szóvivője akkor azt mondta, hogy a hatóságok több bűncselekmény – bűnszervezet létrehozása, megszervezése és működésének elősegítése, korrupciós ügyek, valamint hivatali jogkörrel való visszaélés – elkövetésével gyanúsítják az őrizetbe vetteket, akiknek nevét hivatalosan nem hozták nyilvánosságra.

Kapcsolódó

Szlovák sajtójelentések szerint azt vetik az érintettek szemére, hogy korrupciós légkört teremtettek a rendőrségnél. Többek között befolyásos vállalkozókat előre figyelmeztettek az ellenük folyó korrupciós vizsgálatokról. 

A sajtó tudni véli, hogy a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián KoČner javára rendőrök a feletteseik tudtával olyan újságírókat – köztük Ján Kuciakot – figyeltetettek meg, akik a nagyvállalkozó illegális ügyletei után kutattak.

A bazini székhelyű különleges bíróság első fokon szeptember elején elégséges bizonyíték hiányában felmentette Kočnert. Az ítélet nem jogerős, a különleges ügyészség ügyésze megfellebbezte.

A Kuciak-gyilkosság közfelháborodást keltett az országban, és sohasem látott méretű tüntetéssorozatot váltott ki, ami belpolitikai válsághoz vezetett, a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is. Tibor Gašpar is az újságíró és jegyese meggyilkolása után kényszerült távozni a szlovák rendőrség éléről.  • Vennék
  • Hírek