Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

A román kormányfő szerint a bulizó fiatalok terjesztik a koronavírust

2020.11.09. 20:29

Hétfő este lép hatályba Romániában a koronavírus-járvány megfékezése reményében elrendelt kijárási tilalom, amellyel a Ludovic Orban kormányfő által „vírusterjesztőknek” nevezett bulizó fiatalok összejöveteleit próbálják meggátolni – adta hírül az MTI.

A miniszterelnök a B1 hírtelevíziónak kifejtette: más európai országok tapasztalatai is azt igazolják, hogy a járvány terjedésében fontos szerepet játszanak a csoportosan szórakozó tinédzserek, akik többnyire tünetmentesen vészelik át a fertőzést, ellenben átadják a vírust szüleiknek, nagyszüleiknek, akiknél már súlyos következményekkel járhat a betegség. Ludovic Orban nem titkolta: azért rendelték el az éjszakai, 23 és 5 óra közötti kijárási tilalmat, és azért tiltották be a társas összejöveteleket, hogy véget vessenek a buliknak.

Romániában hétfőtől országszerte az internetre költöztették az oktatást, kötelezővé vált a védőmaszk viselése a lakáson kívül mindenütt, este 21 óra után pedig az nem tarthatnak nyitva az üzletek a benzinkutak, gyógyszertárak és a házhozszállítással foglalkozó vállalkozások kivételével.

Elrendelték a zárt térben működő vásárok és zöldségpiacok bezárását is, ez ellen azonban lázonganak a kistermelők és kereskedők, akik azzal vádolják a kormányt, hogy az importtermékeket forgalmazó multinacionális cégek malmára hajtja a vizet, és tönkreteszi a hazai termelőket.

A miniszterelnök a korlátozást azzal indokolta, hogy a járványügyi védekezés szempontjából a vásárcsarnokokban sokkal rosszabb a helyzet, mint a korszerű szellőztető berendezéssel és fizetési eszközökkel felszerelt áruházakban.

Több helyen kompromisszumos megoldást kerestek konfliktus megoldására a helyi hatóságok: a vásárcsarnokok oldalfalainak megnyitásával, vagy az árusok ideiglenes sátortetők alá költöztetésével próbálják lehetővé tenni, hogy a hazai termelők nyílt piacokon értékesíthessék termékeiket.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfői közlése szerint az utóbbi 24 órában újabb 130 koronavírusos beteg vesztette életét Romániában, ezzel meghaladta a nyolcezret a járvány romániai áldozatainak száma. Jelenleg több mint 92 ezer aktív fertőzöttről tudnak az országban, közülük csaknem 12 700-at kezelnek kórházban, az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma pedig 1076-ra emelkedett. Romániában jelenleg mintegy 1250 ágy a Covid-kórházak intenzív osztályainak teljes kapacitása.  • Eladnék
  • Hírek