Újabb újságírót öltek meg Mexikóban munka közben

2020.11.10. 09:14

Agyonlőttek hétfőn egy újságírót a Mexikó középső részén található Salamanca városában munka közben – közölte kedden az El Salmantino helyi hírportál, amelynek az áldozat, Israel Vázquez dolgozott. Ő már a harmadik újságíró, akit az utóbbi egy hónapban megöltek.

Az El Salmantino szerint Vázquez éppen egy tudósításon dolgozott, amikor lelőtték.   

Az El Sol de México című helyi lap úgy tudja, a 31 éves újságíró a rendőrség előtt érkezett egy bűncselekmény helyszínére, egy feldarabolt holttestről szóló jelentés nyomán. A lap szerint a tettesek még a helyszínen voltak, és kirángatták a hírportál jelzésével ellátott kocsijából, majd lelőtték.

Kapcsolódó

Egyöntetűen tagadták bűnösségüket a Kuciak-gyilkosság vádlottjai

"Egyértelmű számomra, hogy ez a szenátus, egyetlen ellenem szóló bizonyíték nélkül is bűnösnek ítél majd engem a sajtó nyomására." - mondta egyikőjük.

Mexikó, ahol naponta átlagosan száz gyilkosságot követnek el, a világ egyik legveszélyesebb országa a sajtóban dolgozók számára. Az egyik országos jogvédő szervezet szerint 2000 óta több mint 160 újságírót öltek meg – írja az MTI.

Az UNESCO szerint tavaly 12 újságíró halt erőszakos halált Mexikóban. Idén már legalább nyolc újságírót öltek meg az országban, és a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű jogvédő szervezet szerint közülük legalább négyet a munkájuk miatt.

Kapcsolódó

UNESCO: Ötvenhét újságírót gyilkoltak meg tavaly

Latin-Amerikában a legkockázatosabb újságírónak lenni.

Salamancában különböző bűnszervezetek versengenek egymással befolyásuk növeléséért, nem ritkák az egymás közti leszámolások sem.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport