Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Csaknem egymilliárd forint értékű könyvritkaságok kerültek elő Romániában

2020.11.10. 17:01 Módosítva: 2020.11.10. 17:03

Több mint 2,5 millió font, vagyis csaknem egymilliárd forint értékű, Londonból ellopott könyvritkaságokat juttatott vissza tulajdonosaikhoz a brit rendőrség, amely Romániában találta meg a 240 könyvet.

Az elkövetőket, akiket októberben börtönöztek be Nagy-Britanniában, a Mission: Impossible bandaként emlegette a brit sajtó, mivel a férfiak olyan akrobatikus módszereket alkalmazva törtek be különböző helyekre, mint amilyeneket Tom Cruise-tól láthatott a közönség az 1996-os akciófilm híres jelentében.

A 240 antik könyvritkaság között mások mellett Sir Isaac Newton angol tudós és Francisco Goya spanyol művész írásai, valamint Galileo Galilei itáliai csillagászhoz kötődő munkák sorakoztak.

A könyveket 2017 januárjában lopták el a nyugat-londoni Feltham egyik raktárából, ahonnan egy egyesült államokbeli könyvvásárra szállították volna azokat. A raktárt körülvevő kerítés átvágása után a betörök lyukakat vágtak az épület tetőablakain, és leereszkedtek a polcokra, kikerülve az ajtóknál lévő érzékelőket.

A banda, amely egy kelet-romániai bűnszervezethez kötődik, két és fél év leforgása alatt 12 betörést hajtott végre Nagy-Britannia különböző pontjain.

A bandatagok közül tizenkettőt 3 év 8 hónap és 5 év 8 hónap közötti börtönbüntetésre ítéltek. A londoni rendőrség több mint három éve dolgozott az ügyön a román és olasz hatóságok közreműködésével.

A könyveket egy ház alá rejtve találták meg Romániában, majd a bukaresti Nemzeti Könyvtárba szállították. Az öt tulajdonos közül négy a román fővárosba utazott októberben, hogy átvegye a megkerült könyveket.  • Vennék
  • Bankszámla