Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Az új gyógymódok több mint egymillió ember mentettek meg a ráktól az USA-ban

2020.11.11. 19:07

Az egyre javuló kezelési lehetőségek több mint 1,2 millió embert mentettek meg a haláltól daganatos betegség diagnosztizálása után, 2000 és 2016 között, az Egyesült Államokban. A leggyakoribb 15 daganatos betegség kezelésében alkalmazott új gyógyszerek ezen időszakban százezer emberenként 24 százalékkal csökkentették az elhalálozást – írta a távirati iroda, a Journal of Medical Economics című folyóiratban közzétett kutatási eredményekre hivatkozva.

Kapcsolódó

Az EU-ban Magyarországon haltak meg a legtöbben megelőzhető betegségekben

Az Eurostat friss összesítése nemcsak a prevenció hiányáról és az egészségtelen életmódunkról árulkodik. Azt is megmutatja, hogy a magyar egészségügy mennyire nem tudja meggyógyítani a kezelhető betegeket sem.

A PRECISIONheor elemzőcsoport és a Pfizer gyógyszergyártó szakemberei szerint a 15 leggyakoribb daganatos betegség, például a bél-, a tüdő-, a gyomor-, leukémia, melanóma gyógyítására 2000 és 2016 között 106 újfajta kezelésre adott engedélyt az illetékes hatóság. A kutatók számításai szerint az új gyógyszerek csak 2016-ban 156 749, rákbetegség miatt bekövetkező elhalálozást előztek meg, a 16 év alatt pedig 1 291 769-et.

Kapcsolódó

Amerikában soha nem látott mértékben estek vissza rákos halálozások

A kilencvenes évek eleje óta a halálozási arány 30 százalékkal csökkent.

Miközben számos daganatos betegség esetében csökkent a halálozási ráta; a pajzsmirigy- és a hólyagrákos betegeknél növekedett, amit a kutatók annak tulajdonítanak, hogy abban az időszakban kevés új gyógyszert engedélyeztek ezen kórok kezeléséhez; a pajzsmirigyrákosok számára csupán öt, a hólyagrákosoknak pedig három új készítményt.