Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Műszaki hiba miatt leállt a múlt héten üzembe helyezett belarusz atomerőmű

2020.11.11. 06:21

Nem sokkal üzembe helyezése után leállt Belarusz első atomerőműve, az energetikai minisztérium egy tisztségviselője kedden a sajtónak azt mondta, hogy néhány eszköz cserére szorul, és nincs sugárzásveszély.

A litván fővárostól, Vilniustól mindössze 50 kilométernyire délkeletre lévő Asztravec városában található, a Roszatom orosz atomenergia-ipari óriáscég építette Belarusz Atomerőmű (BelAESZ) a múlt héten lépett működésbe, és vasárnap állt le. Aleh Szobolev, az energetikai minisztérium nukleáris részlegének munkatársa azt mondta, a leállás néhány elektromos egység meghibásodása miatt következett be. Az AP hírügynökségnek nyilatkozva arról biztosította a közvéleményt, hogy a műszaki hiba nem jelent sugárzásveszélyt sem Belaruszra, sem a vele szomszédos Litvániára nézve.

A tárca hétfői közleménye szerint a próbák során vették észre, hogy néhány elektromos eszköz cserére szorul, azt azonban nem tudni, miért van szükség erre, és mennyi ideig tart majd.

Az erőmű szombati, ünnepélyes átadóján Alekszandr Lukasenko belarusz elnök is részt vett, aki azt mondta, a létesítmény további lendületet ad majd a tudományos kutatásoknak.

A szomszédos Litvánia korábban már biztonsági kockázatnak minősítette az atomerőművet, múlt szerdán pedig a balti ország kormánya tiltakozó levelet adott át belarusznak, amelyben elítélte szomszédja felelőtlen lépéseit.

Vilnius már az üzembe helyezés előtt energiabojkottot is hirdetett, amelynek értelmében nem vásárol a BelAESZ-ben előállított villanyáramot. A bojkotthoz Lettország is csatlakozott.

Litvánia azt állítja, hogy Minszk a létesítmény építése során figyelmen kívül hagyja a nemzetközi biztonsági és környezetvédelmi előírásokat, s ezért a munkálatok során ismételten balesetek történtek, valamint azzal vádolja szomszédját, hogy nem hajtotta végre a stressztesztre vonatkozó uniós ajánlásokat sem.

A Roszatom részéről cáfolták az állításokat, aláhúzva, hogy az erőmű építése megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) előírásainak.

Litvánia egyetlen atomerőművét a balti ország 2004-es uniós csatlakozását követően bezáratta.  • Vennék
  • Hírek