Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Angela Merkel: a második hullám súlyosabb az elsőnél, a tél végéig tarthat a védekezés

2020.11.11. 18:11 Módosítva: 2020.11.11. 21:22

A koronavírus-járvány második hulláma súlyosabb az elsőnél, és a tél végéig tarthat a védekezés ellene Németországban – jelentette ki Angela Merkel német kancellár Berlinben. 

Azzal kell számolni, hogy a második hullám keményebb lesz az elsőnél, ugyanúgy, mint a spanyolnáthánál, az eddigi legsúlyosabb modern kori világjárványnál, mindenekelőtt azért, mert az elsőnél rosszabb évszakra, a téli hónapokra esik. Ez azt jelenti, hogy a járványügyi védekezés egész télen leköt majd minket

– írja az MTI a német kormányfő tájékoztatására hivatkozva. Angela Merkel kiemelte, hogy a vírus elleni oltás fejlesztéséről „kedvező hírek” érkeznek, de az eredmények „nem mutatkoznak meg jelentős mértékben” a járvány második hullámának alakulásában.

Így továbbra is be kell tartani majd a fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket

– mondta Angela Merkel, aki a szövetségi kormány mellett működő független gazdasági tanácsadó testület, a gazdasági bölcsek tanácsának is nevezett szakértői csoport új előrejelzésének átadására szervezett online sajtóeseményen nyilatkozott. Az előrejelzés szerint Németország hazai összterméke (GDP) az idén 5,1 százalékkal csökken, jövőre 3,7 százalékkal növekedik.

A járvány a második világháború utáni német történelem egyik legmélyebb válságába taszította a gazdaságot, és a második negyedévben történt meredek visszaesést ugyan a nyáron lendületes növekedés követte, de „a koronaválság még nem ért véget"

– emelte ki Lars Feld, a testület vezetője. A fertőződések számának erőteljes emelkedése miatt az Európai Unió legnagyobb gazdaságának helyzete „törékeny”, a folyamatok alakulását pedig nagyban meghatározza, hogy miként sikerül megfékezni a járványt és hogyan alakul a külgazdasági környezet – tette hozzá, majd hangsúlyozta:

a gazdaságpolitika többszörös kihívás előtt áll, a járvány miatti recesszió mellett kezelnie kell a digitalizáció, a klímaváltozás és a demográfiai átalakulás hatásait is.

Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 18 487 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-Cov-2). Ez nagyjából 7 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 17 214 esethez viszonyítva. A fertőzéshullám erejének mérséklődését jelzi, hogy az előző héten regisztrált esetszám 15 százalékkal haladta meg a hét nappal korábbi 14 964-et.

Az új esetekkel együtt 705 687 fertőződést regisztráltak Németországban. A vírus okozta betegséggel (Covid–19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 261-gyel nőtt, 11 767-re.

A Covid–19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) szerdai összesítése szerint újabb csúcsra, 3127-re emelkedett. Ez 68 esettel több az egy nappal korábbinál.

Nagyjából minden második, intenzíven ápolt beteg – 1787 ember – gépi lélegeztetésre szorul.

A DIVI kimutatása szerint országszerte 28 502 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 6715 ágy szabad.  • Vennék
  • Hírek