Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Valószínűleg 2023-ban már euróval fizethetünk Horvátországban

2020.11.12. 10:40

A zágrábi kormány célja, hogy 2023 januárjától Horvátországban az euró legyen a hivatalos fizetőeszköz – mondta Andrej Plenković horvát miniszterelnök. Hozzáfűzte: ehhez nem léphetik túl a háromszázalékos államháztartási hiányt – írta a Pannon RTV a honlapján.

Kapcsolódó

Két év múlva jöhet a bolgár és a horvát euró

Az Európai Központi Bank egyik vezetője árulta el egy interjúban.

Az eurót az az uniós tagállam vezetheti be, amely megfelel az úgynevezett maastrichti konvergenciakritériumoknak: az inflációs ráta egyéves referencia-időszakban nem haladhatja meg 1,5 százaléknál nagyobb mértékben a három legalacsonyabb mutatóval rendelkező tagállam inflációs rátájának átlagát, s ezt az alacsony inflációt fenntartható módon kell produkálni. Az éves költségvetési hiány nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát; a bruttó államadósság nem lépheti túl a GDP 60 százalékát. A tagállam nemzeti valutájának árfolyama a Gazdasági és Monetáris Unió harmadik szakaszába lépést megelőző két évben nem lépheti át a második szakaszban megállapított árfolyamsávot. A hosszú távú hitelek kamatlába az egyéves referencia-időszakban legfeljebb 2 százalékkal lehet több, mint a három legalacsonyabb inflációs mutatóval rendelkező tagállam államkölcsöneinek átlagos kamatlába. Ez az érték jelenleg 6 százalék.

Kapcsolódó

Tényleg kell nekünk az euró?

Még ha biztosak lennénk benne, hogy az euró nem marad fenn, akkor sem triviális, hogy mi lenne a legjobb döntés. A magyar euró kérdését járta körül az Eötvös Csoport.

Magyarországnak nincs hivatalos céldátuma az euró bevezetésére.