Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Nem lesz országos karantén Lengyelországban

2020.11.12. 22:45

Úgy tűnik, stabilizálódhat a járványhelyzet Lengyelországban, ugyanis a múlt szombati rekordmagas, mintegy 28 ezer új koronavírus-fertőzöttről szóló adatok után a napi növekedés csütörtökre hozzávetőleg 22,7 ezerre csökkent. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök közölte: a stabilizációnak köszönhetően országos karanténra nincs szükség.

A lengyel egészségügyi tárca csütörtökön 22 683 új kimutatott fertőzöttről számolt be a csaknem 38 millió lakosú országban. A szerdai kimutatásban 25 221, a keddiben pedig még 25 484 volt a növekedés.

Kórházban jelenleg 21 899 fertőzöttet ápolnak, közülük 2008-an szorulnak lélegeztetőgépre. Ez a két adat még enyhe növekedést mutat az utóbbi napokban – adta hírül a távirati iroda.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter már szerdai Twitter-bejegyzésében fontos mozzanatnak nevezte a járvány lengyelországi alakulásában azt, hogy az aznapi fertőzöttségi adatok a helyzet stabilizálódására engednek következtetni.

A kormány járványügyi főtanácsadója, Andrzej Horban professzor csütörtökön a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízióban azt nyilatkozta, hogy az egészségügyi rendszer működőképes marad, amennyiben a fertőzöttek számának napi növekedése nem lépi túl a 30 ezret.

Lengyelországban szombattól a járvány lassítása érdekében bezártak a kulturális intézmények és a bevásárlóközpontok, valamint tovább korlátozták a boltokban, templomokban tartózkodó emberek maximális számát. Hétfőtől távoktatásra tértek át az általános iskolák alsó tagozatai is, a felsőtagozatos osztályok és a középiskolák esetében ez már korábban megtörtént.

Przemyslaw Czarnek oktatás- és tudományügyi miniszter csütörtökön a Radio Wnet rádiócsatornának ugyanakkor elmondta, hogy amennyiben ellaposodik a járványgörbe, november 29-e után esély van a hagyományos oktatás fokozatos visszaállítására. 

Nemrégiben egyébként még az egészségügyi rendszer összeomlásától tartottak Lengyelországban.