Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Szesztilalommal kezdődik a svéd járványvédelmi szigor

2020.11.12. 08:57

Korlátozó intézkedéseket vezet be Svédország: méghozzá az alkoholértékesítést tiltja meg november 20-tól este 10 után,  majd fél 11-kor már zárniuk is kell az italértékesítésre jogosult boltoknak – írta a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva a Világgazdaság. Az ország 21 régiójából 13-ban a közvetlen emberi érintkezést kerülő ajánlásokat tettek közzé. Norvégiában a múlt hét végétől hatályos az éjszakai szeszárusítás tilalma. 

– Olyan helyzet előtt állunk, amely nagyon sötét jövőképet vetít elénk – mondta Stefan Löfven a miniszterelnök, aki szerint az ország ismét a tavaszi helyzetbe kerülhet. A kormányfő kijelentette, kész szigorúbb korlátozásokat is megfontolni a nyilvános rendezvények korlátozására. 

Svédország különutas járványkezelése a koronavírus-pandémia kitörése óta vita tárgya tudományos és politikai körökben is világszerte. 

A lap idézi a Financial Times cikkét is, amely emlékeztetett arra, hogy az ország állami epidemiológusa tavasszal még ezt a mottót használta: „Csak ősszel ítélkezz Svédország felett”. Emellett Anders Tegnell májusban és a nyáron is kitartott, miközben azt állította, hogy Svédország Covid–19-től eredő magas halálozási arányát a második hullámban „magas immunitás követi, és az esetek száma valószínűleg elég alacsony lesz ”. Itt az ősz, és Svédországban a Covid–19 kórházi ápolásra szoruló betegszáma gyorsabban emelkedik, mint Európa bármely más országában – mutat rá cikkében az FT.