Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Oroszország megvárja a végeredményt, és majd akkor gratulál az új amerikai elnöknek

2020.11.12. 23:19

Válaszszankciókat vezet be a Navalnij-üggyel kapcsolatban Oroszország a német és a francia vezetés szerveinek képviselői ellen – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön Moszkvában orosz sajtóorgánumoknak a világpolitika aktuális kérdéseiről nyilatkozva.

Az MTI beszámolója szerint az orosz diplomácia vezetője közölte, hogy Moszkva hamarosan értesíti „partnereit” a döntésről. 

Mint mondta, az orosz fél nem zárhatja ki annak lehetőségét, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust Németországban vagy azon a repülőgépen mérgezték meg harci méreganyaggal, amellyel Omszkból berlini gyógykezelésre szállították.

Kapcsolódó

Nemzetközi vegyifegyver-szakértők vizsgálhatják ki Navalnij mérgezését

Moszkva kérésére a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet kész szakértőket küldeni Oroszországba, de nem értik, hogy a Kreml milyen segítséget vár tőlük.

Felmerül a kérdés, hogy kik voltak ennek a repülőgépnek a fedélzetén az orvosokon kívül

– fogalmazott Lavrov.

A hegyi-karabahi konfliktusról szólva közölte, hogy az összes fél érdekelt az orosz békefenntartó erők jelenlétében az övezetben. Leszögezte, hogy török békefenntartókat nem vezényelnek a térségbe, a török megfigyelők mozgástere az Azerbajdzsánban a fegyvernyugvás felügyeletére létrehozandó orosz–török központra korlátozódik.

Az amerikai választásokkal kapcsolatban megismételte a Kreml által már ismertetett orosz álláspontot, amely szerint a győztesnek való gratuláláshoz meg kell várni a hivatalos végeredményt. Úgy vélekedett, hogy Joe Biden elnöksége esetén az amerikai politika nem fog megváltozni Oroszország vonatkozásában, és Barack Obama irányvonalának felel majd meg.

Kapcsolódó

Likvidálások, politikai gyilkosságok, államérdekek

Általában megmérgezik vagy lelövik az áldozatokat. A célzott likvidálások is a nagyhatalmi politika eszközei.

Úgy vélekedett, sajnálatos lenne, ha a választások nyomán erősen megosztott amerikai társadalom az oroszellenesség alapján próbálna meg újból összefogni. Megjegyezte, hogy az orosz fél nem kíván tanácsokat adni az Egyesült Államok „archaikus” elnökválasztási rendszerével kapcsolatban.  • Vennék
  • Bankszámla