Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Nem sikerült az örmény ellenzék kormányfő buktató parlamenti ülése

2020.11.12. 07:32

Nem tudott összeülni örmény parlament tegnap este, mivel a testület nem volt határozatképes – írja az MTI.  

Nem volt meg a határozatképességhez szükséges létszám, ezért nem tartották meg a parlamenti tanács ülését. Ez azt jelenti, hogy az országban parlamenti válság alakult ki. Minden alkotmányos lehetőséget felhasználva folytatjuk a küzdelmet

– ezt Arman Abovján, a Virágzó Örményország ellenzéki párt titkára közölte.

Abovján hozzátette: csütörtökön ismét kísérletet tesznek a testület összehívására.

Az örmény parlament rendkívüli ülésén a Nikol Pasinján miniszterelnök lemondását sürgető felhívásokat vitatták volna meg. A miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök kedden állapodott meg a szeptember 27-én kiújult hegyi-karabahi harcok lezárásáról.

Időközben az örmény nemzetbiztonsági szolgálat

ideiglenesen (72 órára) őrizetbe vette Eduard Sarmazanov volt parlamenti alelnököt hatósági engedéllyel nem rendelkező gyűlés szervezése miatt.

Ezt Sarmazanov munkatársa, Gegam Petroszján közölte.

Az örmény parlament épületénél zajló tiltakozáson a résztvevők elzárták az utat a forgalom elől a főváros, Jereván szívében található Bagramján marsall sugárút egy részén. A törvényhozás épületét biztonsági erők vették körül korábbi beszámolók szerint.

A tüntetést 17 politikai párt kezdeményezte, amelynek tagjai a kormányfő, Nikol Pasinján távozását követelik a hegyi-karabahi konfliktust lezáró megállapodás aláírása miatt. A pártok képviselői helyi idő szerint éjfélig adtak ultimátumot Pasinjánnak arra, hogy ennek a követelésüknek eleget tegyen.

Az ellenzéki vezetők a kudarcba fulladt parlamenti tanácsülés után felszólították a tüntetőket, hogy menjenek haza, egyúttal azt ígérték nekik, hogy csütörtökön ismertetik a jövőre vonatkozó terveiket.

Az örmény rendőrség szerdán Jerevánban őrizetbe vett egy ellenzéki vezetőt és több más tüntetőt, akik a hegyi-karabahi konfliktus lezárásáról kötött megállapodás ellen tiltakoztak. A tömeg összecsapott a rendőrökkel.