Szibériában betiltották a Falun Gong mozgalmat

2020.11.12. 12:46

A noviszibirszki fellebbviteli bíróság betiltotta a Fálun Gong néven ismert kínai spirituális mozgalmat, amelyet a Kínai Kommunista Párt az 1990-es évek óta próbál felszámolni – írta a Szabad Európa. Az orosz hatóságok az elmúlt időszakban nemcsak a Fálun Gongot, de más vallási és spirituális szervezeteket is sújtottak a szélsőségességekről szóló szigorú orosz törvények alapján. Erre a 2016-ban elfogadott, úgynevezett Jarovaja-törvény ad lehetőséget, az orosz hatóságok pedig intenzívebben nyomoznak és indítanak bírósági pereket egyes kisebb vallási csoportok – köztük különösen a Jehova tanúi – ellen.

A történet még a nyáron indult, amikor a Novoszibirszktől keletre fekvő Hakászia Köztársaság Legfelsőbb Bírósága elutasította a helyi ügyészek beadványát, hogy minősítsék szélsőséges szervezetnek a kínai mozgalmat. Ezzel lényegében betiltották volna a mozgalmat. Kedden viszont a novoszibirszki fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte a helyi bírák döntését.

A Fálun Gong egyik képviselője, Okszana Scsjotkina arról beszélt Szabad Európa helyi szolgálatának, hogy korábban megbírságolták a mozgalom egyik tagját, egy másikat pedig három napra börtönbe zártak, mert a Fálun Gong tanairól szóló könyvet terjesztettek. Erre hivatkozva kezdeményezték az ügyészek a mozgalom szélsőségessé minősítését. 

„Ezt koholt vádnak tartjuk, és természetesen megfellebbezzük az ítéletet, amely nem befolyásolja más oroszországi szervezeteink tevékenységét” – mondta. Egyelőre az még nem világos, hogy a régión kívül milyen hatása lehet a bíróság döntésének. 

Az 1990-es évek elején alapított Fálun Gong a meditációt a hagyományos kínai tornával és erkölcsi tanításokkal ötvöző spirituális tanként határozza meg önmagát. A csoportot több egykori tagja rideg, szektaszerű hitrendszernek nevezte, a kínai hatóságok pedig agresszíven üldözik. A csoport székhelye jelenleg New York állam egyik városában található.  • Tippek
  • Hírek