Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Megnyílnak a hírhedt Securitate aktái

2020.11.12. 23:03

Több tízezer, a román kommunista rendszer tevékenységéhez köthető kitelepítésekre vonatkozó iratot hoznak nyilvánosságra – tájékoztatott a korszak titkosrendőrségének (Securitate) aktáit tanulmányozó országos bizottság (CNSAS) csütörtökön.

Az átvilágítás céljából alapított állami intézmény döntése értelmében a bizottság honlapján csaknem 56 500 iratot tesznek elérhetővé arról, hogy kiket helyezett kényszerlakhelyre politikai okokból a Securitate.

Ezek az iratok jól tükrözik, hogyan korlátozta az egykori bolsevik politikai titkosrendőrség a látókörébe került személyek szabad mozgását, és azt is, hogyan sértette meg alapvető emberi jogaikat – idézi a CNSAS közleményét az MTI.

A dokumentumok közzététele segíthet azoknak az egykori áldozatoknak és leszármazottaiknak, akik az idén elfogadott 2020/130-as törvénymódosítás értelmében anyagi juttatásra jogosultak a kommunista hatalom meghurcoltatásai miatt. Emellett a külföldre deportált vagy börtönbüntetésre ítélt és bezárt személyek felkutatásában, valamint az egykori üldözöttek életútjának dokumentálásában is támaszt nyújthat az adatbázis.

A kényszerlakhelyre való kitelepítési iratok itt elérhetők.  • Vennék
  • Hírek