Robert Ficót is elérheti a szlovák korrupciós botrány

2020.11.13. 08:28

Több szlovák forrásra hivatkozva a ma7.sk bomba hírrel rukolt elő a héten. Az országot megrázó újságíró gyilkosság, Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és barátnője, Martina Kusnírova 2018 február végi kivégzése óta a szlovák rendőrség  korrupciós hálózatok után nyomoz, és a szálak akár a legmagasabb politikai körökig érhetnek.

Mint azt már az Index is megírta, Szlovákiában több egykori magas rangú rendőri vezető is őrizetbe került, miután kulcsszereplői voltak a közelmúlt egyik legfontosabb korrupciós botrányának. A nagyjából a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda szerepét betöltő NAKA (Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség)  az elmúlt napokban a Tisztítótűz fedőnevű akció keretében több magas rangú rendőrt vett őrizetbe, köztük a volt rendőrfőnököt, Tibor Gašpart.

A rendőrfőkapitányon kívül többek között letartóztatták Róbert Krajmert, a korrupcióellenes egység volt vezetőjét, illetve Peter Hraškot, a NAKA volt vezetőjét. A rendőrség kezei közé került a volt speciális ügyész, Dušan Kováčik is, Monika Jankovská, a bírói tanács volt vezetője, illetve előzetes letartóztatásban vannak Norbert Bödör és Kajetán Kičura vállalkozók is.

Radoslav Štefančík politológus a tvnoviny.sk-ban elmondta, elindult egy folyamat, amely azt jelenti, hogy a rendőrség előbb vagy utóbb eljuthat a Smer vezető politikusaihoz is. Štefančík szerint Robert Fico volt miniszterelnök és Róbert Kaliňák volt belügyminiszter nélkül a rendőrség vezetősége nem tudta volna végrehajtani azokat az ügyeket, amelyek miatt most eljárás indult ellenük.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla