Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Két hétre bezárták a kambodzsai iskolákat Szijjártó Péter miatt

2020.11.13. 21:53

A Bangkok Post szerint azután rendelték el Phnom Penh és a környező Kandal tartomány iskoláinak kéthetes bezárását, hogy a Kambodzsát felkereső Szijjártó Péter koronavírus-tesztje pozitív lett. A döntést a helyi oktatási tárca vezetője azzal indokolta, hogy nem tudtak megbízható információkat szerezni a szülőktől arról, kik azok a gyerekek, akik kapcsolatba kerültek a magyar külgazdasági és külügyminiszterrel.

kambodzsa
Fotó: Khmer Times

Szijjártó Péter minapi látogatása után több mint 1600 embert teszteltek, az eredmények szerint négyen is megfertőződtek azok közül, akik kapcsolatba kerültek a tárcavezetővel. 

Ez az alaposság már csak azért is figyelemre méltó, mert a hazai laborkapacitások szűkössége miatt Magyarországon aligha lenne elképzelhető, hogy egyetlen fertőzés után ennyi embert vizsgáljanak meg. 

Kapcsolódó

A kambodzsai miniszterelnök ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy országa ne jusson ugyanarra a sorsra, mint a felkeresett iskolák. Hun Sen, akinek a tesztje negatív lett ugyan, de önkéntes karanténba vonult Szijjártóval folytatott tárgyalásai után, tagadta a pletykákat, miszerint mindent bezárnának Kambodzsában. 

Kormányfőként megerősítem, hogy az országban nem lesz lezárás, sem a fővárosban, sem másutt

– írta hivatalos közösségi oldalán a politikus. Ez ugyanis a miniszterelnök szerint a feketézők malmára hajtaná a vizet, és áremelkedésekhez vezetne. Ehelyett Hun Sen a védelmi előírások betartását kérte mindenkitől. Phnom Penh-i kormány máris kétmillió maszkot osztott szét ingyenesen, és lemondott minden államilag szervezett rendezvényt. 

បងប្អូនជនរួមជាតិជាទីគោរពស្រឡាញ់! ថ្មីៗនេះមានមនុស្សអាក្រក់មួយចំនួនបាន បំផុសពាក្យចចាមអារាមថារាជរដ្ឋាភិបាលនឹង បិទរាជធានីភ្ន...

Közzétette: Samdech Hun Sen, Cambodian Prime Minister – 2020. november 11., szerda

A kambodzsai kormányfő maga is 14 napra elszeparálódott saját házában, ahol rajta kívül még 17-en tartózkodnak, köztük a testőre és sofőrje. 

Annak ellenére, hogy nincs fertőzésem, az emberek biztonsága érdekében az orvosok megkövetelték, hogy 14 napig külön éljek. Még a feleségem, a gyermekeim és az unokáim sem maradhattak a közelben 

mondta el a Khmer Times tudósítójának

Kapcsolódó

Nem megy betegszabadságra, home office-ban dolgozik a koronavírusos Szijjártó Péter

Ha betegszabadságra írnák ki a külügyminisztert, akkor csak a fizetése 70 százalékát kaphatná meg, így 100 százalékra jogosult.

Kambodzsa eddig karcolásokkal megúszta a járványt, összesen 301 koronavírusos esetet regisztráltak, és a vírus egyetlen halálos áldozatot sem követelt. Peking hűséges szövetségeseként Hun Sen a járvány korai heteiben nem volt hajlandó maszkot húzni vagy leállítani a repülőjáratokat Kínából. De miután az esetek világszerte szaporodtak, a királyság is leengedte a sorompót a külföldi turisták előtt, a miniszterelnök pedig – itthon szintén kevéssé elképzelhető módon  beismerte tévedését, és hangnemet váltva immár maszkviselésre buzdítja honfitársait.  • Eladnék
  • Hírek