Himnusz helyett inkább iszlámoktatást akarnak

2020.11.14. 13:52
Elitek kontra valóság: a francia ifjúság mély bugyraiba nyert betekintetést a minap a párizsi kormány illetékes államtitkára. Sarah El Haïry államtitkár fejbe kólintva jött ki a tinédzserekkel való találkozóról. Most vizsgálatot indított, hogy mi is a helyzet a húsz alattiaknál.

Sarah El Haïry államtitkár egy ponton már menteni próbálta a menthetőt, és rázendített a La Marseillaise-re: 

Előre ország népe, harcra / Ma győzelem vár, hív hazánk!...

A válasz: elszórt, mutáló visszhang, és mindenki ülve marad a francia himnusz hallatán... 

Egyre nagyobb a sajtóvisszhangja Párizsban annak a találkozónak, amelyet a francia kormánykoalíció egy centrista pártja, a MoDem (Demokrata Mozgalom) által delegált El Haïry folytatott 130, 15 és 20 év közötti tinédzserrel a középnyugat-franciaországi Poitiers-ben még októberben. Az eseményt a Franciaországi Szociális és Szociokulturális Központok Szövetsége (FCSF) szervezte.

Olvassunk a sorok között: kétszer is szerepel az elnevezésben a szociális szó; az államtitkár asszony nem párizs rózsadombjának ifjúságával találkozott.

Fontos az időzítés is: az eszmecserét – már amennyiben ez illik a francia sajtóban csak a süketek párbeszédeként leírt találkozóra – hat nappal az után rendezték, hogy Párizs mellett egy iszlamista merénylő lefejezett egy tanárt, aki az elhíresült Mohamed-karikatúrákon szemléltetve tartott oktatást a szólásszabadságról. 

A France 3 köztelevízió regionális híradójában látható felvételek szerint a fiatalokat számos muszlim is képviselte; ez kitűnik a lányok fejkendőjéből is. 

Mindenesetre a 31 éves, marokkói származású El Haïry a Le Point francia heti magazin hasábjain most felsorolta, miket vágtak többek között a fejéhez: 

  • ne lehessen istenkáromlást elkövetni
  • lehessen muszlim fejkendőt hordani a középiskolákban
  • meg kellene tiltani az újságíróknak, hogy az iszlámról beszéljenek
  • kifogásolták, hogy az újságírók Izrael-pártiak 

azt is elmonták, A marseillaise szerintük régi harci induló, amivel nem tudnak mit kezdeni.

Amikor pedig az állam képviselője a rendőrökről beszélt, a szemébe vágták, hogy pofára igazoltatják őket, tombol a rasszizmus. 

2020 van, helló! 

Követelték ellenben a vallásoktatás bevezetését a francia közoktatásban. Ezt az állam és az egyház szétválasztásáról szóló, 1905-ös törvény tiltja, ahogyan sok mást is, így azt, hogy a köztisztviselők, beleértve a televíziós műsorvezetőket vagy a tanárokat, a vallásukra utaló jelképeket viseljenek. 

A vallásoknak nincs helyük az iskolákban! … Kiskorúak vagytok, azért van a szekularizmus, hogy megvédjen benneteket!

– védte az állami mundér becsületét a Poitiers-be látogató kormánytag. 

De erre is volt ellenérv. Egy Sephora nevű nantes-i diáklány azt mondta: 

„A törvénynek velünk együtt kell fejlődnie. Ezt (a jogszabályt) több mint egy évszázaddal ezelőtt hozták... 2020-at írunk, fejlődni kell.   • Hírek
  • Hírek