Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

A török elnök szerint kétállami megoldásra van szükség Cipruson

2020.11.15. 20:10

Kétállami megoldásra van szükség a megosztott Cipruson – jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan török elnök vasárnap az egyedül országa által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaságban tett látogatásán.

Cipruson jelenleg két nép, két demokratikus rend, két állam létezik. Prioritásunk egy tisztességes, tartós és fenntartható megoldás megteremtése. Tárgyalni kell a kétállami megoldásról a szuverén egyenlőség alapján

– közölte. Kiemelte továbbá, hogy Törökország és Észak-Ciprus többé nem fogja eltűrni a diplomáciai játszmákat a vitatott földközi-tengeri gázmezők ügyében.

Recep Tayyip Erdoğant Ersin Tatar, az előző havi észak-ciprusi elnökválasztás nyertese fogadta. Az új államfő megválasztását török kollégája üdvözölte, mondván, ez új korszak kezdetét jelenti.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország jelenleg mintegy 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béke- és országegyesítési tárgyalások legutóbb 2017 nyarán szakadtak meg.  • Vennék
  • Hírek