Meghalt a parfümporlasztó szülőatyja

2020.11.15. 13:39

Peter Florjančič, a legendás szlovén feltaláló egy idősotthonban, 101 évesen hunyt el – írja az MTI.

Florjančič több mint 400 találmányt szabadalmaztatott,

ezek közül 43 eljutott az ipari hasznosításig. Feltalálói karrierje egy szövőgéppel kezdődött, de sikeres találmányai közé tartozik egy edzőágy és a műanyag korcsolya is. 1948-ban feltalálta a műanyag cipzárt, 1957-ben pedig a légzsákot, de ezek annak idején nem váltak be az akkor hozzáférhető alapanyagok gyenge minősége miatt. A találmányokat később mások fejlesztették életképessé.

Legismertebb vívmányai a parfümporlasztó és a műanyagfröccsöntő gép.

1919. március 5-én született Bledben szállodatulajdonosok gyermekeként. Az 1936-os berlini olimpián 16 évesen, a jugoszláv síugrócsapat legfiatalabb tagjaként vett részt.

Amikor a nácik megszállták szülőföldjét, eljátszotta, hogy meghalt egy ausztriai síbalesetben. Ezzel elkerülte, hogy a keleti frontra küldjék. A háború elől Svájcban keresett menedéket. Évtizedeken át csillogó életet élt Zürichben, Davosban és Monte-Carlóban, de élt Olaszországban, Németországban és az Egyesült Államokban is. Számos hírességgel került barátságba, köztük Jacques Cousteau-val, a híres mélytengerkutatóval.

Kisebb filmszerepet kapott a Monte Carló-i történet (1956) című, Marlene Dietrich főszereplésével forgatott romantikus tragikomédiában.

Florjančič 1998-ban tért vissza végleg hazájába, 2007-ben megjelentette életrajzát Skok v smetano (Ugrás a tejszínhabba) címmel. Élete utolsó éveire csaknem teljesen megvakult, de így is folytatta feltalálói tevékenységét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport