Belgiumba szállítják a hős román orvost, aki több embert kimentett a pusztító kórháztűzből

2020.11.15. 11:22

Az Index is megírta késő este, hogy a kelet-romániai Piatra-Neamţ koronavírusos betegeket ápoló megyei kórházának intenzív osztályán szombat este tűz ütött ki, amelynek következtében tíz ember hét férfi és három nő meghalt. Heten válságos állapotban fekszenek kórházban.

Úgy tudni, hogy az automata berendezések egyike kapott lángra, a tűz pedig a dúsított oxigénes környezetben pillanatok alatt terjedt tovább. A kórtermekben magatehetetlen, lélegeztetőgépen lévő fekvőbetegek voltak.  

A helyi televízió, a Neamţ TV felvételei arról tanúskodnak, hogy gyakorlatilag a vakolatig leégett minden. 

Az Agerpres hírügynökségre hivatkozva a Maszol azt írja, hogy egy nyomozáshoz közel álló forrás szerint egy infúziós fecskendőpumpa gyulladt ki, és ez okozta a tűzvészt. Halálos áldozatai 67 és 86 év közötti koronavírusos betegek voltak.

A bátor orvos

A sérültek között két orvos is van. Egyikük az ügyeletes orvos volt, aki szemtanúk szerint habozás nélkül a lángok közé vetette magát, hogy életeket mentsen. Ioan Catalin Denciu válságos állapotban van, testének negyven százaléka súlyosan megégett. Először egy bukaresti kórházba vitték volna életmentő műtétre, de a fővárosi kórház zsúfoltsága miatt úgy döntöttek, inkább Belgiumba szállítják - nyilatkozta a helyszínre érkező Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.  

Aznap költöztették el az intenzív osztályt

George Lazăr Neamţ megyei kormánymegbízott  - akinek a hatáskörébe a kórház működtetése is tartozik - nyilatkozatából az is kiderült, hogy a tűzvész napján napközben az ő vagy az egészségügyi hatóság értesítése és költöztetési terv nélkül szállították át a koronavírusos betegeket a kórház harmadik emeletéről a másodikra , ahol végül a szerencsétlenség történt.

A hírt megszellőztető g4media közlése szerint az egyik kórházigazgató úgy nyilatkozott, hogy a költöztetés nem rendhagyó dolog az egészségügyi intézményekben. Ahogyan betelnek a kórtermek, vagy zsúfoltság áll fenn, gyorsan kell kialakítani új helyeket. 

Eközben a román média arra is emlékeztet, hogy  

Egy év alatt nyolc gazdasági igazgató váltotta egymást a kórház élén

A gyakori vezetésváltás inkompetenciára vagy politikai csatározásokra vall.

Részvét

Klaus Iohannis román elnök, Ludovic Orban kormányfő is az elsők között nyilvánították ki együttérzését és részvétét. Utóbbi méltatta a hős orvost is, akinek bátor fellépése miatt több ember életét mentette meg. 

Részvéttáviratot küldött Áder János magyar köztársasági elnök is a román államfőnek, amelyben az írta:

Engedje meg, hogy Magyarország népe nevében ezúton fejezzem ki mindannyiunk őszinte részvétét a tragikus tűzesetben elhunytak családtagjainak és hozzátartozóinak. Szívből átérezzük fájdalmukat, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport