Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Csaknem ezer tüntetőt tartóztattak le Belaruszban

2020.11.16. 06:45

Több mint kilencszáz kormányellenes tüntetőt vettek őrizetbe a belarusz hatóságok vasárnap Minszkben és más városokban, a reggel kezdődött megmozdulásokat egyebek közt könnygázzal igyekeznek feloszlatni – közölték szemtanúk és helyi sajtóorgánumok. Az emberek egy a héten meghalt társukról akartak megemlékezni, akit szerintük a rendfenntartók öltek meg.

Helyszíni beszámolók szerint a rendőrség gumilövedékekkel igyekezett feloszlatni a tömeget, az Interfax orosz hírügynökség pedig azt közölte, hogy a Puskinszkaja metróállomásnál könnygázt is bevetettek. A Vjaszna (Tavasz) emberi jogi szervezet arról számolt be este, hogy az országban több mint kilencszáz demonstrálót őrizetbe vettek a nap folyamán.

A városban leállt a mobilinternet-szolgáltatás, és az AFP francia hírügynökség újságírói szerint a tüntetés előtt körülbelül 15 metrómegállót lezártak. A főváros, Minszk mellett tüntetések voltak Breszt, Homel és Vicebszk városában is.

Lukasenka könnygázt, gránátokat és lőfegyvereket vetett be a tüntetők ellen. Sokan megsebesültek

– közölte Szvetlana Tyihanovszkaja, a Litvániába menekült belarusz ellenzéki vezető Twitteren.

Belaruszban folyamatosak a megmozdulások az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amelyen Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő elnök a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

A tüntetések kezdete óta több ezer embert letartóztattak az MTI tájékoztatása szerint. 

A megmozdulások újabb lendületet vettek azt követően, hogy szerda éjszaka egy tüntetés helyszínéről civil ruhás emberek elhurcolták Roman Bandarenko 31 éves festőművészt. A férfit később a minszki központi kerületi belügyi igazgatóságról agyi ödémával, koponyaűri vérzéssel, belső agyi sérülésekkel, horzsolásokkal és zúzódásokkal kórházba szállították, azzal, hogy „a verekedés során megsérült”. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni. Halálát követően felmerült a gyanú, hogy sérüléseit az őrizeti fogságban szerezte.

A belarusz belügyminisztérium részéről azt közölték, hogy Bandarenko civilekkel dulakodott, és így szerezte a sérüléseit. Lukasenka részvétét fejezte ki a családnak, és „őszinte, pártatlan” vizsgálatot rendelt el az ügyben.