Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

A WHO-t is érdeklik a bizonyítékok arra, hogy már ősszel is volt covid Olaszországban

2020.11.16. 21:14

Bejárta a világsajtót a hír, hogy egy tavalyi olasz rákkutatás vérmintáiban igazolták, már szeptemberben kimutatható volt a koronavírusra adott immunválasz. Majd gyorsan meg is kérdőjelezték a hír valódiságát. Kemenesi Gábor virológus arról posztolt a Facebookon, hogy három jelentős probléma is van az olasz tanulmánnyal, és konklúzióként megállapítható, hogy "ez a tanulmány így ebben a formában mit sem ér, a tudományos bírálaton ki kellett volna esnie. Sem a módszertan nem meggyőző, sem pedig az alapvetően elvárható megerősítő vizsgálatokat nem végezték el."

Az MTI tudósítása szerint azonban már maga a tanulmány felvetése miatt is alkalmas arra, hogy

AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET (WHO) VIZSGÁLJA AZ EREDMÉNYEIKET,

ezért  kapcsolatba lépnek a szerzőkkel, hogy "megvitassák és további vizsgálatoknak vessék alá a rendelkezésre álló mintákat és igazolják az eredményeket".

Mint a hírügynökség közölte, a milánói Nemzeti Rákkutató Központ Tumori Journal című tudományos folyóiratában tették közzé olasz kutatók azt a tanulmányt, amely kimutatta, hogy egészséges emberek szervezetében jóval 2020. februárja előtt koronavírus antitestek alakultak ki. Olaszországban az első igazolt Covid-19-beteget február 21-én a lombardiai Codogno kórházában azonosították.

A kutatók 2019 szeptembere és 2020 márciusa között egy tüdőrákszűrésbe bevont 959 egészséges önkéntes 11,6 százalékánál találtak koronavírus antitesteket.

A Sienai Egyetem szakemberei további antitest vizsgálatokat végeztek ugyanezen kutatás keretében és megállapították, hogy négy résztvevő esetében a pozitív antitest eredmények 2019 október első hetére datálódnak, ami azt jelenti, hogy szeptemberben fertőződtek meg – közölte Giovanni Apolone, a tanulmány társszerzője a Reuters brit hírügynökséggel.

 "A fő eredmény az, hogy tünetmentes emberek nemcsak pozitívnak bizonyultak a szerológiai tesztek után, de szervezetükben a vírust megölni képes antitestek voltak" – magyarázta Apolone. Szerinte ez azt jelenti, hogy az új koronavírus a lakosság körében hosszú ideje és alacsony halálozási aránnyal terjedhet, és nem azért, hogy eltűnjön, hanem azért, hogy fellobbanjon.

Olasz kutatók tavasszal szennyvízmintákat vizsgálva az új koronavírus nyomaira bukkantak 2019 decemberében Milánóban és Torinóban. A mintákat 2019 októbere és 2020 februárja között gyűjtötték be észak-olaszországi szennyvíztisztítókból. Eredményeik szerint a Milánóban és Torinóban 2019. december 18-án vett mintákban jelen volt a SARS-Cov-2 vírus. Olasz orvosok már márciusban feltételezték, hogy a betegség már tavaly felbukkant hazájukban, és számos kutatással keresnek rá tudományos bizonyítékot.