Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Brüsszel: az unió újabb megállapodást kötött egy oltóanyag gyártóval

2020.11.16. 18:33

Az Európai Bizottság szerződést kötött egy újabb, potenciálisan hatékony oltóanyag lehetséges vásárlásáról. Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke közölte: az Európai Bizottság a német CureVac gyógyszer céggel kötött megállapodást, 450 millió adag oltóanyag vételéről – írta az MTI.

Kapcsolódó

Bevásárol a Pfizer vakcinájából az Európai Unió

A kísérletek kilencvenszázalékos hatékonyságot igazoltak a koronavírus elleni oltóanyagnál.

Az Európai Bizottság az Európai Befektetési Bankkal közösen finanszírozta a cég oltóanyag-kutatásait. Ha hatékonynak bizonyul a vakcina, valamennyi uniós tagállam egyszerre és egyenlő feltételekkel juthat hozzá az oltóanyaghoz a népesség arányában. Az unió végrehajtó testülete előzőleg már négy gyógyszeripari céggel kötött megállapodást, és az amerikai Moderna biotechnológiai vállalattal is készül szerződni, miután a cég bejelentette, hogy kísérleti fázisban lévő oltóanyaga több mint 94 százalékos hatékonyságú.

Az Európai Unió június közepén fogadta el oltóanyag-stratégiáját, amelynek célja, hogy 12-18 hónapon belül minden egyes európai állampolgár számára magas színvonalú, biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokat garantáljon.