Jogi csatározás indul a mecsetté alakítás miatt Isztambulban

2020.11.16. 17:37 Módosítva: 2020.11.16. 17:39

Jogi úton, a legfelsőbb közigazgatási bíróság szerepét betöltő török Államtanácshoz (Danistay) benyújtott panasszal próbálják visszafordítani görög ortodoxok a Hagia Sophia mecsetté alakítását –  idézte az MTI a Kathpress katolikus hírügynökségnek a cath.ch és a Vatican News hírportálok anyagai alapján készített összefoglalóját.

A beadvány szerint az átalakításról szóló döntés a kulturális örökségvédelemre vonatkozó, 1972-es UNESCO-konvenció megsértését jelenti. Az egyezmény értelmében ugyanis az államok felelősek az örökségvédelem körébe eső kulturális javak megőrzéséért és védelméért.

A Hagia Sophia, törökül Ayasofya 1935 óta múzeum volt, és Isztambul egyik legkiemelkedőbb turistalátványossága. Az épület 537-től a Bizánci Birodalom legfontosabb székesegyháza és az ortodox keresztény világ központja volt, de Konstantinápoly 1453-as elfoglalása után az Oszmán Birodalom mecsetté alakította át. A 20. században Musztafa Kemal Atatürk, a világi Törökország megteremtője múzeumot hozott létre benne. Egy konzervatív egyesület 2016-ban pert indított annak érdekében, hogy a bíróság mondja ki semmisnek az 1934. november 24-i minisztertanácsi döntést, amely a Hagia Sophia múzeummá alakításáról rendelkezett.

A török legfelsőbb közigazgatási bíróság semmisnek minősítette július 10-én az akkori döntést, Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig azonnal rendeletet adott ki erről, és közölte, hogy 86 év után az első muszlim imát július 24-én tartják a Hagia Sophiában. Erdogan ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a volt bizánci bazilikát továbbra is az emberiség közös örökségének tekinti. Amint azt az Index is megírta, még a muszlim teológusok sem értettek egyet a döntéssel. 

AZ Európai Unió mellett több ország, élükön Görögországgal hevesen tiltakozott a világörökség részét képező Hagia Sophia mecsetté alakítása ellen. Az UNESCO is jelezte, hogy a következő ülésén felülvizsgálja az épület világörökségi státuszát.   • Tippek
  • Hírek