Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Roszatom: nincs nagy üzemzavar a belarusz atomerőműben

GettyImages-1227945448
2020.11.17. 16:33

Nem történt nagy gond az osztroveci atomerőműben, holott teljesen leállították az üzembe helyezési folyamat elején járó belarusz erőművet, amely éppen olyan, mint amilyet a Roszatom Paksra szállítana.

A Roszatom arról tájékoztatta az Indexet, hogy jelenleg a Belorusz Atomerőmű 1-es blokkján a próbaüzemet megelőző hálózatra kapcsolási szakasz tart, amelyben a blokkot 500 megawatt villamos teljesítményig terhelik fel és ellenőrzik a rendszerek rendeltetésszerű működését, miközben többször is csökkentik a teljesítményt.

Az előírt program szerinti tesztelések során derült ki, hogy egyes elektrotechnikai eszközök (kis méretű mérőtranszformátorok) cserére szorulnak. Ezek a berendezések a Belorusz Atomerőműben is használt négy biztonsági osztálybesorolás alapján a negyedik, legalsóbb biztonsági osztályba soroltak, és ezért nem szerepelnek a belarusz nukleáris hatóság nukleáris biztonságot érintő berendezéseket felsoroló listáján.

A meghibásodott berendezések cseréje a technológiai előírásoknak megfelelően történik. Az elkövetkező napokban befejeződik a meghibásodott berendezések cseréje, elvégzik a beállítási munkálatokat és az üzemi próbát. Ezt követően a blokkot még ezen a héten ismét rákapcsolják a hálózatra. A blokk 2021 első negyedévében esedékes kereskedelmi üzemkezdetének ütemtervét nem befolyásolja az eset.

A történteknek semmilyen kihatása sincs a Belorusz Atomerőmű nukleáris és sugárbiztonságára, a meghibásodás a Nemzetközi Nukleáris és Radiológiai Esemény Skálán (röviden: INES-skála) 0-ás besorolású, azaz az eset nem jelentésköteles a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felé – közölte a Roszatom.

(Borítókép: Az osztroveci atomerőmű 2020. augusztus 7-én. Fotó: Natalia Fedosenko / TASS / Getty Images)  • Vennék
  • Hírek