Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Újabb vakcinagyártóval állapodott meg az Európai Bizottság

2020.11.17. 21:17

Szerződést kötött az Európai Bizottság kedden a német CureVac gyógyszeripari vállalattal. Első körben 225 millió adag koronavírus elleni oltóanyag vásárlásáról, fenntartva pedig további 180 millió adag igénylésének lehetőségéről határoztak a vakcina biztonságosságának és hatékonyságának bizonyítását követően – derült ki a brüsszeli testület sajtóközleményéből, amelyről az MTI számolt be.

Az unió végrehajtó testülete előzőleg már négy gyógyszeripari céggel, az AstraZenecával, a Sanofi-GSK-val, a Janssen Pharmaceutica NV-vel, BioNtech-Pfizer-rel kötött megállapodást, és a CureVac után az amerikai Moderna biotechnológiai vállalattal is tárgyal.

A CureVac gyógyszercég júliusban 75 millió euró (26,2 milliárd forint) összegű hitelmegállapodást kötött az Európai Befektetési Bankkal. Az összeg a fertőző betegségek elleni oltóanyagok fejlesztésére irányuló munkát támogatta, köztük a koronavírus-fertőzés elleni oltóanyag kifejlesztését is.

Az Európai Unió június közepén fogadta el oltóanyag-stratégiáját, amelynek célja, hogy 12-18 hónapon belül minden európai állampolgár számára magas színvonalú, biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokat biztosítson.

Ennek érdekében a bizottság a tagállamokkal együtt előzetes piaci kötelezettségvállalásokat köt a vakcinagyártó cégekkel. A tagállamok dönthetnek úgy is, hogy az oltóanyagot adományként felajánlják alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára, vagy átirányítják más európai országokba.

A Bizottság eddig több mint 1,2 milliárd adag oltóanyagról gondoskodott azon kötelezettségvállalásának teljesítése érdekében, hogy méltányos hozzáférést biztosítson a biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokhoz, nemcsak az európai polgárok, hanem a világ legszegényebb és legkiszolgáltatottabb lakossága számára is

– emelte ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a keddi bejelentést követően.  • Eladnék
  • Hírek