Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Hősként ünnepelték Kínában a csungkingi brit főkonzult

2020.11.17. 13:51

A délnyugat-kínai Csungking brit főkonzulja kimentett a vízből egy fiatal nőt, azóta hősként ünneplik őt – írja az MTI.

A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna beszámolója szerint Stephen Ellison főkonzul éppen Csungking peremvidékén tett látogatást akkor, amikor egy fiatal nő a part menti sziklákon megcsúszva a folyóvízbe esett.

Látva, hogy a nő elkeseredett küzdelmet folytat az erős áramlással, a triatlonversenyeken rendszeresen induló diplomata levetette cipőjét, és azonnal utána vetette magát.

Az interneten azóta elterjedt videón látható, hogy mire a 61 éves Ellison odaért a szerencsétlenül járt nőhöz, ő már arccal lefelé feküdt a vízen. A diplomata a hátára fordította, majd gyors mozdulatokkal az utánuk hajított mentőgumihoz úszott a nővel, a parton állók pedig kihúzták őket. A nő rövidesen visszanyerte az eszméletét.

A „kínai Twitternek" is nevezett Weibo nevű mikroblogon sokan osztották meg a videót. A kommentelők közül a legtöbben méltatták a brit diplomata tettét, míg mások a helyszínen lévő kínaiakat kritizálták amiatt, hogy közülük senki nem sietett előbb a bajba jutott segítségére.

A pekingi brit nagykövetség a Twitteren közzétett bejegyzésben írta le az eseményeket, hozzátéve: rendkívül büszkék a csungkingi főkonzulra.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján szintén méltányolta a brit diplomata tettét:

bátorsága elismerésre méltó, ezért fogadja nagy dicséretemet

– mondta.

A kínai-brit kapcsolatok az elmúlt időszakban fagyosabbá váltak, elsősorban amiatt, mert London bírálta Pekinget a szerinte a hongkongi autonómiát veszélyeztető lépései miatt, kivívva ezzel a kínai vezetés nemtetszését.