Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Szlovákiában jön a tesztelés harmadik köre

000 8UA7TU
2020.11.17. 08:51

Szlovákiában a koronavírus-tesztelés harmadik fordulója ezen a hétvégén lesz. Azok a települések érintettek, ahol az elmúlt szűrések során a fertőzöttségi arány egy százalék feletti volt – jelentette be Jaroslav Naď védelmi miniszter. A tesztelés ezúttal önkéntes alapon működik – írta az Ujszo.com. 

Kapcsolódó

Totális tesztelés: Minden századik szlovák fertőzött

Szlovákia 5,4 milliós lakosságából több mint 3 milliót már vasárnap estére leteszteltek.

A szlovák kormányfő szerint a diákok akkor térhetnek vissza az iskolába vízkereszt ünnepe után, ha a napi fertőzöttek száma ötszáz, a kórházakban kezelt koronavírusos betegeké ezer, a mesterséges lélegeztetésre szorulók száma pedig száz  alá esik. Igor Matovič a koronavírus elleni harcot a kommunisták ellen vívott küzdelemhez hasonlította. 

Kapcsolódó

Szlovákiában életbe lépett a kijárási tilalom

Csak éjjel 1 és hajnali 5 óra között lehet utcán tartózkodni.Matovič hangsúlyozta: nem tervezik, hogy karácsonyra az egész országot lezárják. Úgy vélte: az emberek otthon töltik majd az ünnepeket a családjukkal, és kevésbé fognak felelőtlenül viselkedni. Becslései szerint a karácsonyi ünnepeket követően húsz százalékkal csökken majd az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek aránya. 

(Borítókép: Koronavírusteszthez sorban állók Pozsonyban 2020. október 31-én. Fotó: Vladimir Simicek / AFP)