Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Olaszországban elfogyott az orvosi oxigén

2020.11.18. 15:30

A kórházakban és a hatósági karanténban levő koronavírusos betegek számára sincsen elegendő mennyiségű orvosi oxigén – írja a La Repubblica.

A koronavírus gyógyításában használt orvosi oxigén iránti kereslet négyszáz százalékkal emelkedett az utóbbi hetekben. A lap megkérdezte a majdnem húszezer gyógyszertárat képviselő Federfarma szövetséget, és kiderült, hogy Campania, Abruzzo, Basilicata, Liguria, Valle d'Aosta, Piemonte tartományból és Szicília szigetéről jelentettek súlyos hiányt.

Az egész világot bejárták a felvételek, amelyek a nápolyi Cotugno kórház parkolójában készültek a saját autójukban ellátott betegekről, akik sorban álltak az oxigénpalackokért. A La Repubblicának nyilatkozó Enrica Troisi nápolyi ügyvéd arról számolt be, hogy több mint száz gyógyszertárnak és gyógyszercégnek telefonált, mire egy palack oxigénhez jutott beteg rokona számára. A kedd esti adatok szerint az aktív betegek száma túllépte a 733 ezret, de azt nem közölték, közülük hányan szorulnak orvosi oxigénre.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatása szerint Olaszországban száz betegből négyen elveszítik életüket. Február vége óta a hatvanmilliós országban több mint 1,2 millióan betegedtek meg, és több mint 46 ezer beteg halt meg, életkorátlaguk 82 év volt.

Egy felmérés szerint az olaszok harminchét százaléka azonnal beadatja magának a vakcinát, és mindössze 16 százaléknyian mondtak nemet oltásra. Giuseppe Conte miniszterelnök a vendéglátási és kereskedelmi ágazatot tömörítő Fipe szervezet internetes találkozóján „súlyos” egészségügyi és gazdasági válsághelyzetről beszélt. Hangsúlyozta, hogy az olaszok körében egyre jobban érezhetőek pszichológiai tünetek, így például a depresszió is.