Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Jövő héten jön az Európai Bizottság új migrációs cselekvési terve

2020.11.19. 19:05

 Nincs olyan megoldás a migrációra, amely mindenkinek tetszene, de az Európai Unióban "félre kell tennünk nézetkülönbségeinket, meg kell egyeznünk, és kompromisszumokat is kell kötnünk egy fenntartható migrációs és menekültügyi uniós megközelítés érdekében" - jelentette ki Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke az MTI szerint az Európai Parlament és a soros német EU-elnökség által szervezett magas szintű migrációs konferencián. Úgy fogalmazott, hogy az unió nem torpanhat meg a migráció miatti, egyre erőteljesebb kihívások előtt, a nemzeti kormányoknak össze kell fogniuk, és együttes erővel megegyezésre kell jutniuk a probléma kezelését illetően.

Ursula von der Leyen azonnali összefogást sürgetett az elhúzódó viták helyett,

mivel több külső határral rendelkező tagállam – többek között  Olaszország, Görögország és Spanyolország – is fokozott migrációs nyomással küzd. "Ezzel tartozunk a bevándorlóknak, a menekülteknek és saját polgártársainknak is" – tette hozzá Ursula von der Leyen.

Az Európai Bizottság szeptember végén bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagja friss kezdetet biztosít egy olyan szakpolitikának, amely az uniós értékekre, a szolidaritásra, a közös felelősségvállalásra, és a tagállamok rugalmas együttműködésére épül - fogalmazott. A tervezet – melyet egyébként azon melegében el is utasított Orbán Viktor, (szerinte ugyanis ki kellene tartani amellett, hogy  senki nem léphet be az Európai Unióba addig, amíg valamely tagállam a vonatkozó jogi eljárást lezárva be nem engedi az Unió területére) – gyorsabb eljárásokat határoz meg a menekültügyi és migrációs rendszer egészében, és nagy hangsúlyt tulajdonít a származási és a tranzitországokkal folytatott, kölcsönösen kedvező együttműködésre és az unióba illegálisan érkezők emberi méltóságot tiszteletben tartó visszaküldésére. Az elnök szerint szélesíteni kell azoknak a lehetőségeknek a körét is, amelyek elősegítik a bevándorlók legális érkezését Európába, továbbá garantálni kell a törvényes úton befogadottak teljes jogait az unióban.

Éppen ezért a következő héten az Európai Bizottság cselekvési tervet terjeszt elő a bevándorlók befogadásával és integrációjával kapcsolatban 

– tette hozzá von der Leyen.

Wolfgang Schäuble, a német Bundestag elnöke a konferencián elmondta: nincsenek sem egyszerű, sem optimális, sem erkölcsileg tiszta megoldások. "Fontos a humanitárius felelősségvállalás, de a migrációs kontroll is" - fogalmazott. Hozzátette az MTI szerint azt is, hogy

a migrációs kihívások megoldása érdekében "határozottan fel kell azok ellen is lépni, akik megkérdőjelezik az uniós értékeket, és aláássák az európai eszme alapjait."

 David Sassoli, az Európai Parlament elnöke közös szabályrendszert sürgetett a migránsok partraszállásával és tengeri kimentésükkel kapcsolatban. Szerinte a rászorulók nyílt vízi mentését nem lehet büntetni, mivel akik életeket mentenek, azok nemcsak a nemzetközi tengerjogban rögzített, hanem erkölcsi kötelezettségnek is eleget tesznek. Sassoli szerint az uniós munkaerőpiac igényei alapján legális bevándorlási csatornákat kell nyitni a munkavállalás céljából érkezők számára, hogy az egyre öregedő társadalom ellenére fenntartható legyen a szükséges szintű gazdasági növekedés.

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos arról beszélt, hogy a múlt évben 3 millió legális bevándorló érkezett Európába ugyanakkor másfél millió uniós állampolgár hagyta el azt, továbbá "csak" mint 140 ezer illegális migráns lépett be jogtalanul az EU területére.

Szükségünk van a bevándorló munkaerőre, mert az európai társdalom öregszik"

– hangoztatta, hozzátéve, hogy az illegális bevándorlás visszaszorítása nem kell, hogy a legálisan érkezők számát is visszavesse. Úgy vélte, a migrációval kapcsolatos politikai vita "túldramatizált," ahelyett hogy gyakorlatiasabb vagy józanabb lenne, és nem veszi figyelembe azt, hogy "igazán drámai helyzetben" a menekültek vannak. 

Hangsúlyozta azt is, hogy akik nem jogosultak az EU-ban maradni, azoknak vissza kell térniük hazájukba, így csökkenteni lehet az unió terrorfenyegetettségét is. Ugyanakkor szerinte a bevándorlók visszaküldését a származási országukba csak az emberi jogaik tiszteletben tartása mellett lehet intézni. Ylva Johansson szerint a migrációs probléma megoldásához nem elegendő önkéntesen, hanem kötelezően kell szolidaritást vállalni valamennyi tagországnak.  • Vennék
  • Bankszámla