Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Népegészségügyi célokra fordítaná a lakosság a megnövelt uniós forrásokat

2020.11.20. 19:48

Az európai lakosság többsége szerint az Európai Uniónak nagyobb források fölött kellene rendelkeznie ahhoz, hogy legyőzhesse a koronavírus-járványt. A megnövelt uniós forrásokat a legtöbben, köztük a magyar válaszadók is népegészségügyi célokra fordítanák – derült ki az Európai Parlament pénteken közzétett, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos harmadik felméréséből. A közvélemény-kutatás szerint a járvány második hullámának idején az uniós polgárok kétharmada, 66 százaléka szélesebb hatáskört, 54 százaléka pedig megnövelt költségvetést biztosítana az uniónak ahhoz, hogy megfelelően tudja kezelni a koronavírus-járványt.

Kapcsolódó

Mit nekünk uniós pénz?

Orbán Viktor szerint megvagyunk nélküle, a számok némiképp árnyalják szavait.

Egy tavasszal közzétett felmérés adataihoz képest négyszázalékos emelkedés mellett a válaszadók 61 százaléka adna további hatáskört az uniónak, 44 százalékuk növelné az EU-s költségvetést, míg 41 százalékuk szerint már most is elegendő forrás áll az unió rendelkezésére.

A válaszadók 42 százaléka úgy véli, a közegészségügyi célok mellett az uniós költségvetést elsősorban a gazdaság helyreállítására és a vállalkozások felé új lehetőségek teremtésére kellene fordítani. Ezt követi 37 százalékkal az éghajlatváltozás elleni fellépés és a környezetvédelem, majd a foglalkoztatás és a szociális ügyek témája (35 százalék). A megnövelt EU-s forrásokat a magyar válaszadók legnagyobb része (57 százaléka) szintén népegészségügyi célokra fordítaná.

Kapcsolódó

Eltérő állásponton vannak a V4-ek az uniós pénzek lehívásának kérdésében

Szlovákia kompromisszumra törekszik, ugyanakkor közölték: álláspontjuk jelen esetben eltér a magyar és lengyel kormányétól. A csehek elégedettek.

A megkérdezettek 77 százaléka ért egyet azzal, hogy a központi költségvetésből csak olyan tagállamok részesüljenek, amelyekben megfelelően működik az igazságszolgáltatás, és tiszteletben tartják a közös demokratikus értékeket. Magyarországon a közvélemény-kutatásban részt vevők 72 százaléka inkább vagy teljesen egyetért az elvvel.  • Vennék
  • Hírek