Lengyelországban megnyitották az Európába telepített amerikai szárazföldi erők parancsnokságát

2020.11.20. 18:30

A nyugat-lengyelországi Poznańban pénteken megnyitották az Egyesült Államok hadserege 5. hadtestének előretolt parancsnokságát, melynek feladata az Európába telepített amerikai szárazföldi erők tevékenységének összehangolása.

Az ünnepségen Mariusz Błaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter, valamint Terrence J. McKenrick vezérőrnagy, az amerikai szárazföldi erők 5. hadtestének helyettes parancsnoka vett részt.

Błaszczak beszédében hangsúlyozta, hogy a lengyel–amerikai védelmi együttműködés nemcsak Lengyelország, hanem az egész szabad világ biztonságát szolgálja, és fontos a NATO keleti szárnya szempontjából – húzta alá a miniszter.    

McKenrick kiemelte: Lengyelország az amerikai erők lengyelországi missziójának lehetővé tételével hozzájárul a hiteles elrettentéshez is, ami növeli a térség biztonságát és stabilitását, és erősíti a NATO-t.

A 200 fős előretolt parancsnokság létrehozása egyik eleme a megerősített lengyel–amerikai védelmi együttműködésről szóló szerződésnek, mely november 9-én vált hatályossá.

Kapcsolódó

Állandó lesz az amerikai katonai jelenlét Lengyelországban

A németországi csapatkivonások közben 5500 főre növelik az amerikai katonák számát az országban.

A poznani parancsnokság – az egyetlen ilyen szintű amerikai struktúra Európában – néhány hónapon belül éri el műveleti képességét. Célja az amerikai műveleti képességek megerősítése és integrációja Európában.

Kapcsolódó

Heteken belül megkezdik az amerikai katonák kivonását Németországból

5600 katonát NATO-tagországokba telepítenek át, 6400 katona pedig visszatér az Egyesült Államokba.

A 2013-ban megszüntetett, idén viszont felújított, korábban Európában mindkét világháború, majd a hidegháború és a koszovói konfliktus idején is tevékeny 5. hadtest székhelye a Kentucky állambeli Fort Knox.