16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Eltérő állásponton vannak a V4-ek az uniós pénzek lehívásának kérdésében

2020.11.20. 17:33

A lengyel és a magyar vétó ellenére folytatni kell a tárgyalásokat az Európai Unió költségvetési keretéről és a helyreállítási alapról – vélekedett Ivan Korčok szlovák külügyminiszter pénteki interjújában, amelyet a CT24 cseh közszolgálati hírtelevízió közvetített. 

A vétó nem jelenti a tárgyalások végét. Továbbra is látok erre teret. Politikai szempontból szeretném leszögezni, hogy a jogállam, a jogállami elvek alkalmazása utolsó kell legyen, ami elválasztana minket. Szlovákia ezért a kompromisszumra szavazott

 – jelentette ki a szlovák külügyek irányítója.

Kapcsolódó

Orbán Viktor: Önerőből, uniós helyreállítási pénz nélkül is fejlesztünk tavasztól

Ha nem sikerül megállapodni az uniós költségvetésről, akkor is – mondta a kormányfő. Beszélt a friss koronavírus-adatok mellett a vakcinákról is.

Szlovákia egyáltalán nem örül ennek a vitának, és nagyon rossznak tartaná, ha a jelenlegi válsághelyzetben szükséges gazdasági segítség a jogállamiság kérdésén feneklene meg. Ez a vita nem fogja érdemben befolyásolni a négy visegrádi ország közötti jó viszonyt – ítélte meg a helyzetet a külügyminiszter. 

Az viszont egyáltalán nem lenne jó, ha ebben a helyzetben nem mondanánk ki, hogy az álláspontjaink eltérnek egymástól

 – mutatott rá. 

A V4-ek gyakran közös állásponton vannak, de nem mindig, s a miniszter nem gondolja, hogy ez a visegrádi csoport „drámai széteséséhez” vezethetne. Meggyőződése, hogy kompromisszumra van szükség. 

A szlovák külügyminiszter úgy véli, a vita jelen esetben már nemcsak az Európai Bizottságot érinti, hanem a tagállamok közötti megegyezés kérdése is.

Már nem reális azzal számolni, hogy a jogállami elveket az európai uniós források lehívásánál csak úgy félre lehet tenni. Ez már nem kerül le az asztalról

 – mondta Korčok.

Kapcsolódó

Vétó után: nagyon keresi a megoldást az EU vezetése

Az Európai Tanács tegnapi videokonferenciáján nem született érdemi előrelépés a költségvetés kapcsán. Járványügyben nagyobb volt az egyetértés.

Szerinte most azon kell igyekezni, hogy az asztalon lévő rendszer objektív legyen, és ne lehessen kihasználni nyomásgyakorlásra bizonyos államokra.

Nekünk Szlovákiában most úgy tűnik, hogy ezt a jogállami rendszert elfogadható módon állították be

 – hangsúlyozta a szlovák külügyminiszter. 

Prága számára az uniós pénzek lehívásának feltételei elfogadhatók, nyilatkozta Tomáš Petříček cseh külügyminiszter.

A helyzet azt mutatja, hogy nem mindig érthetünk egyet visegrádi partnereinkkel. Csehország számára a német elnökség által elért kompromisszum teljes mértékben elfogadható 

 – jelentette ki a szociáldemokrata párti cseh külügyminiszter, akinek szavait egy prágai konferencián idézte a közszolgálati cseh hírtelevízió.  • Tippek
  • Hírek