Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Varsó bízik benne, hogy meg lehet állapodni az Európai Unióval

2020.11.20. 22:07

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója számolt be Krzysztof Szczerski lengyel elnöki kabinetfőnök és külügyi államtitkár pénteki nyilatkozatáról.

Lengyelország azt reméli, hogy folytatódik a kompromisszum keresése a hétéves uniós keretköltségvetés és a helyreállítási alap ügyében

– mondta az államtitkár, egyben hozzátette, hogy a soros német uniós elnökségnek el kellene ismernie a vétó létjogosultságát.

Szczerski az uniós tagállamok vezetőinek csütörtök esti videókonferenciájára reagált a lengyel közszolgálati hírtelevíziónak.

A kabinetfőnök szerint

az uniós költségvetési csomagról szóló tárgyalások jelenleg nagyon érzékeny fázisba érkeztek.

A politikus a lengyel kormány munkája „első jó gyümölcsének” nevezte, hogy mindenki a tárgyalások éjszakai újranyitásáról beszél, és senki sem próbálja ráerőszakolni a többiekre a saját álláspontját.

Szczerski egyebek között arra utalhatott, hogy Charles Michel, az Európai Tanács (ET) elnöke az uniós értekezlet után kijelentette: 

a legtöbb tagállam elégedett a jogállamisági mechanizmust is magában foglaló megoldással, mivel azonban néhányan nem támogatják, az ET továbbra is mindenki számára elfogadható megoldást keres.

Krzysztof Szczerski
Krzysztof Szczerski
Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / Getty Images Hungary

A lengyel államtitkár úgy vélekedett:

A német soros uniós elnökségnek el kellene ismerni a vétó érvét, taktikája a kompromisszumkeresés kell legyen a tárgyalások következő szakaszában.

Emlékeztetett, hogy a költségvetési vita első szakaszában Hollandia is kilátásba helyezte a vétót.

A kabinetfőnök kifogásolta, hogy az Európai Unióban a jogállamiságot nem jogi, hanem politikai értelemben fogják fel. 

Ez az oka a jelenlegi helyzetnek, ami elfogadhatatlan

– mondta. Hangsúlyozta, hogy a jogállamiság elengedhetetlen eleme a jogbiztonság.

Ha valamiért megbüntetnek, tudnunk kell, miért és milyen alapon. Ez pedig nincs meg, mert a brüsszeli érdekek és politikusok néhány éve elrontották az európai jogot

– jelentette ki Szczerski.

Mateusz Morawiecki kormányfő pénteki Facebook-bejegyzésében azt írta: Európa akkor nagy, ha a nemzetek Európája marad, felidézve ezzel a korábbi években még nyitott kérdésként kezelt vitát, hogy egy központosított, föderatív szuperállam, vagy a lazábban szervezett nemzetek Európája jön-e létre.

Az EU értéke az államok jogegyenlőségén, az alapszerződések betartásán, nem pedig az alapszerződéseket megkerülő rendelkezéseken alapul, ezért nem lehet kettős mércék, egyenlők és egyenlőbbek uniója

– hangsúlyozta Morawiecki.