Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Brit szankciókra válaszul Moszkva kitiltott huszonöt brit állampolgárt

2020.11.21. 17:24

Oroszország kitiltott 25 brit állampolgárt a Magnyitszkij-ügyben júliusban hozott brit szankciós intézkedésekre válaszul – jelentette be a moszkvai külügyminisztérium szombaton.

A tárca közleményében megismételte korábbi álláspontját, mely szerint Nagy-Britannia júliusban „légből kapott, abszurd ürügyekkel” sújtott büntetőintézkedésekkel több orosz tisztségviselőt – írja az MTI.

Szergej Magnyitszkij könyvvizsgáló orosz belügyi vezetőket leplezett le, akik 230 millió dollárnak megfelelő összeget sikkasztottak el az orosz költségvetésből. Az orosz hatóságok mégis ellene indítottak eljárást. Magnyitszkij 2009-ben, 37 évesen, előzetes letartóztatásban, tisztázatlan körülmények között meghalt.

Emiatt az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia és a három volt balti szovjet utódállam is szankciókkal sújtotta azokat, akiknek szerintük közük volt Magnyitszkij halálához, és a büntetőintézkedéseket kiterjesztették az emberi jogokat egyéb módon megsértő tisztségviselőkre is.

Marija Zaharova külügyi szóvivő úgy vélte, többször is kimerítő tájékoztatást adtak a börtönben meghalt Szergej Magnyitszkij ügyében, de ezt London figyelmen kívül hagyta. A szóvivő szerint a brit fél be akar avatkozni Oroszország belügyeibe, és nyomást akar gyakorolni az ottani igazságszolgáltatásra.

Oroszország újból felszólítja a brit kormányt, hogy vessen véget az ellenségeskedésnek

 – közölte Zaharova.

Magnyitszkijt egyébként az orosz sajtóban megjelent hírek szerint is agyonverhették, ám az ügyészség hivatalos közleménye szerint szív- és érrendszeri elégtelenség okozta a halálát.

Egy orosz elnöki bizottsági vizsgálat megállapította, hogy a könyvvizsgálót nem megfelelő körülmények között tartották fogva, és a börtönhatóságok megtagadták orvosi ellátását. Később hasonló következtetésre jutott az Európa Tanács is.

Dominic Raab brit külügyminiszter szankciókat vezetett be a nyáron 25 orosz, 20 szaúd-arábiai és két mianmari állampolgár, illetve két észak-koreai szervezet ellen. Az oroszok elleni büntetőintézkedéseket a Magnyitszkij-ügyben játszott szerepükkel indokolta.

A szankciók – több bíró és belügyi dolgozó mellett – Alekszandr Basztrikint, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnökét, Viktor Griny főügyészhelyettest és Alekszej Anyicsin volt belügyminiszer-helyettest is érintették.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport