Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Kérelmezte a koronavírus elleni vakcina engedélyeztetését a Pfizer és a BioNTech

GettyImages-1229685299
2020.11.21. 12:20

Az amerikai Pfizer gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech pénteken benyújtotta a kérelmet az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletnél (FDA) a koronavírus elleni vakcina engedélyezésére – erősítette meg Washingtonban a két cég képviselője.

Az MTI beszámolója szerint az oltóanyag-kísérleteket 44 ezer önkéntesen végezték el, és az eredmények szerint 

a vakcina 95 százalékban hatékony a vírusfertőzés megelőzésében.

Az FDA engedélyezési eljárása jobb esetben hónapokig, de általában évekig szokott tartani. A koronavírus-világjárvány miatt azonban a szakemberek arra számítanak, hogy az új vakcinára már december első két hetében meglesz az engedély.

Egy másik amerikai gyógyszergyártó, 

a Moderna szintén jelezte, hogy 95 százalékos hatékonyságú vakcinát fejlesztett ki,

de még nem nyújtotta be az engedélykérelmet az FDA-hoz.

Donald Trump amerikai elnök a napokban jelezte: kormányzata azzal számol, hogy decemberben mintegy 20 millió amerikait, majd januárban további 25-30 milliót olthatnak be a vakcinával.

Ugyanakkor a Gallup közvélemény-kutató intézet októberben készített felmérése szerint 

a megkérdezettek 42 százaléka – éppen a gyorsaság miatt – nem bízik semmilyen vakcinában, és nem kívánja beoltatni magát.

Joe Biden többször is nehezményezte, hogy a Fehér Ház nem vonja be őt és munkatársait a járványellenes intézkedésekbe, s nem férhetnek hozzá a leendő vakcina elosztásával kapcsolatos tervekhez sem. A demokrata párti megválasztott elnök szeretné, ha a kongresszus minél előbb, még az év vége előtt megszavazná a koronavírus-járvány miatt szükséges új gazdaságélénkítő tervet.

(Borítókép: Tayfun Coskun / Anadolu Agency / Getty Images)  • Vennék
  • Bankszámla